Moeders voor Moeders

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen besliste op 7 januari 2021 dat de vzw Moeders voor Moeders discrimineert door hulpbehoevende moeders die de islamitische hoofddoek en andere religieuze symbolen dragen afzonderlijk te behandelen.

Moeders voor Moeders ging tegen deze uitspraak in beroep. Recent oordeelde het Antwerpse Hof van Beroep dat de antidiscriminatiewetgeving toch niet van toepassing is.

Want zo lazen we in de uitspraak, de antidiscriminatiewetgeving verbiedt inderdaad discriminatie bij het publiekelijk beschikbaar stellen van goederen en diensten. Maar volgens het Hof oefent Moeders voor Moeders geen publieke sociale activiteit uit. Moeders voor Moeders zou alleen hulpverlening bieden aan moeders die zijn doorverwezen en alleen officiële instanties (OCMW, het CAW, Kind en Gezin,…) zouden hulpbehoevende moeders doorverwijzen. Unia vreest dat deze enge toepassing van de antidiscriminatiewetgeving een vrijgeleide kan worden om kwetsbare groepen uit te sluiten van verschillende vormen van dienstverlening.

We bevroegen schepen Meeuws hoe hij deze uitspraak ervaart, hoe de samenwerking met Moeders voor Moeders verloopt en of hij gevolgen vreest voor andere noodhulporganisaties en hun omgaan met diversiteit. De schepen wenste echter net niet teveel over de procedure uit te wijden. Toch jammer want het lijkt ons een belangrijk symbooldossier.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.