Engagementen Ringparken

Publicatiedatum

Auteur

cd&v Antwerpen

Deel dit artikel

De stad Antwerpen nam binnen het Toekomstverbond een duidelijk financieel engagement aan. Binnen het taakstellend budget van 1,25 miljard euro dat voorzien wordt in de overkappingsruiter voor de leefbaarheidsprojecten, zal de stad 107,5 miljoen euro bijdragen (prijspeil 2017). Ondertussen iets van 120-130 miljoen euro.

Dit is een stevig bedrag, maar valt in het niets binnen het gigantische Oosterweelproject. Een project in het Toekomstverbond dat toch meer dan enige waarde heeft voor de stad Antwerpen. Daarom waren we blij om het collegebesluit van 21 februari 2025 te lezen, de 17e rapportering van de programmaregisseur De Grote Verbinding. Wat ons vooral opviel is het enthousiasme waarmee de stad voor tal van leefbaarheidsprojecten extra engagementen aangaat. Binnen de afgesproken bijdrage van 107,5 miljoen euro is er tot dusver €13.163.322 verzameld, nog een slordige 94 miljoen euro te gaan dus. Maar daarnaast werden er al bijna voor 40 miljoen euro extra engagementen aangegaan tussen 2020 en 2024, die niet in de scope en het afgesproken budget vallen. Uit de fiches van de leefbaarheidsprojecten blijken er ook nog verdere engagementen te verwachten.

Dat de stad extra financiële engagementen neemt is toe te juichen. Maar net dat het aan een oppositiepartij komt om dit op te zoeken in een berg collegebesluiten, en er niet over gecommuniceerd wordt door het bestuur, lijkt vreemd. Het is niet dat er zo weinig goesting is om te communiceren bij dit stadsbestuur. Een wantrouwend persoon zou dus durven geloven dat hier een reukje aan zou kunnen zitten. Normaliter niet onze stijl, maar in een antwoord op een parlementaire vraag vonden we een opvallende tabel. Binnen de jaarlijks vastgelegde subsidies van het grootstedenbeleid, een bedragen dat schommelt rond de 11 miljoen euro per jaar, blijken de woorden ‘Ringparken’ en ‘leefbaarheidsprojecten’ opvallend vaak voor te komen.

Daarom vroeg de cd&v-fractie een helder en duidelijk overzicht van de financiële engagementen die de stad wilt aangaan voor de leefbaarheidsprojecten, en welke eigen middelen hiervoor voorzien worden. Voorlopig wachten we nog op een helder antwoord. 

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.