Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.
We moeten zelf niet ver kijken. Ook aan ons partijsecretariaat in Berchem staan er een hoop borden op de hoek van de Vredestraat-Mechelsesteenweg. Borden en bordvoeten die daar hinderlijk op het trottoir gestald staan na de werken begin dit jaar. Het is helaas geen alleenstaande plek met zo een verhaal. Het zorgt in onze stad voor ongemakken, een verloederd straatbeeld en vaak gevaarlijke situaties.
Ook in het bestuursakkoord heeft dit bestuur onder punt 100 aandacht voor betere afspraken met aannemers rond werfinrichting en dito signalisatie.
We stelden daarom volgende vragen aan bevoegd schepen Cassiers:
- Hoe gaat u dit aanpakken? Hoe loopt de procedure? Wie controleert wanneer wat? Wat zijn de termijnen waarop aannemers een werfzone terug volledig vrij moeten hebben gemaakt?
- Wat doet de stad zelf aan zwerfsignalisatie, hoe volgen jullie die inname van openbaar domein op? Wat als dit gebeurt zonder voorafgaande toelating? Wanneer halen we achtergelaten materiaal op? Wat gebeurt er daarna mee?
De schepen deelde onze en de Antwerpenaar zijn frustratie en volgt de kwestie verder op. Maar kon ook niet anders dan vaststellen dat het vaak voor aannemers goedkoper is deze borden te laten staan, dan ze op te laten ophalen. Met alle gevolgen en kosten voor de stad. Dit moet anders en beter kunnen.