Wat met de LEZ (lage emissie zone Antwerpen)?

Publicatiedatum

Auteur

Pieter De Cock

Deel dit artikel

HLN bevroeg de Antwerpse politici over de Lage Emisie Zone. Cd&v Antwerpen zou deze graag zien verdwijnen. De eerste LEZ-fase heeft voor een positief effect gezorgd op onze stad, met name een betere luchtkwaliteit. Maar het vet is wel van de soep volgens ons. Daarom vragen we in ons programma om de LEZ terug uit te faseren.
Waarom willen we de LEZ niet langer behouden? Het is een genuanceerd verhaal:
🪙 Antwerpenaren die de stad niet meer in mochten met hun wagen maar kapitaalkrachtig genoeg zijn om een nieuwe auto aan te schaffen, deden dit inmiddels. Wie niet over voldoende middelen beschikt, belandt echter in de vervoersarmoede.
🛻 Een recent onderzoek toonde aan dat vooral gezinnen moeilijk zonder wagen kunnen. Tegelijk zijn er heel wat gezinnen die moeilijk rond komen in onze stad. Het zijn deze gezinnen die achterblijven door het in stand houden van de LEZ.
⛔ Dit is een asociale maatregel. Neem daar nog bij dat grote en zeer vervuilende cruiseschepen wel welkom zijn in de stad, net als vliegtuigen die laag over onze stad vliegen naar de luchthaven van Deurne. Dan wordt de LEZ moeilijk te verdedigen. We moeten verder werken aan een duurzame en gezonde stad, maar niet op kap van de kleine Antwerpenaar.
🔌 Met het oog op de verdere elektrificatie van het wagenpark is de maatregel voor ons voorbijgestreefd. Voor cd&v kan met de huidige technologische ontwikkeling de LEZ weer afgebouwd worden, zonder in te boeten op duurzaamheid.
🍀 De positieve effecten van de LEZ waren er zeker, maar waarom de keuze om dit enkel in de binnenstad te doen? Indien de LEZ een dergelijk gigantisch effect heeft op de luchtkwaliteit, zoals voorstanders zeggen, waarom heeft dan niet elke inwoner van Antwerpen hier dan recht op? Wat is het verschil met dichtbevolkte woonstraten in Deurne en de wijken van het Zuid? Geen A & B burgers in onze stad! Ofwel heeft het een gigantisch effect en moeten de baten voor elke Antwerpenaar zijn, ofwel zijn de baten eerder beperkt en moeten we het asociale karakter van de LEZ in vraag durven stellen.

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.