Waarom verzusteren we niet met Odessa?

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Fractieleider Nahima Lanjri bracht op de gemeenteraad een motie om een zusterband met Odessa te bepleiten. Helaas keerde burgemeester Bart De Wever dit gewoon van tafel. Bijzonder jammer.

De Russische agressie tegenover Oekraïne beklijft ons al 1,5 jaar. De invasie veroorzaakte Europa's grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 8 miljoen Oekraïners ontvluchtten het land en een derde van de Oekraïense bevolking raakte ontheemd. We hebben daar als stad op een accurate en gastvrije manier heel wat mensen van ontvangen. Vele van hen wonen en werken hier ondertussen nog altijd. Ons signaal was unisono: we zijn de bondgenoot van Oekraïne in dit conflict en op onze steun kan je rekenen.

Raadslid Nahima Lanjri riep er al eerder toe op, op de gemeenteraad. Maar het signaal richting Rusland vanuit deze stad bleef tot op heden toch wat aarzelend en zwak. Stuur dus een sterker signaal sturen naar Rusland en verbreek de zusterband met Sint-Petersburg. Ook de bedrijfswereld trad ons daarin bij. Eind september ‘22 pleitte ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) om onmiddellijk de zusterband te verbreken en werk te maken van een zusterband met een Oekraïense stad.

De burgemeester gaf toen zelf al aan dat hij niet van plan was om de zusterband met de Russische stad te verbreken. Hij legde wel de lopende initiatieven reeds stil en startte er geen nieuwe op.

Een jaar na onze eerste oproep wilden we deze graag herhalen en concretiseren. Dus verbreek de zusterband met Sint-Petersburg en maak er een nieuwe. Eentje met Odessa. Want Odessa deelt als havenstad bijzonder veel karakteristieken met onze stad. Het is een strategische haven, een economische motor. Een stad met een erg diverse bevolking, de cultuurhub van Oekraïne en een bijzonder rijke geschiedenis met bijhorend patrimonium. We begrepen van onze contacten met enkele inwoners dat zelfs het klimaat gematigd mild is en erg trekt op ons stadsklimaat. Het enige wat wij misschien ontbreken is een echte plage en promenade langs de kustlijn. Maar wat Sint-Anneke nog niet is, kan het misschien nog worden.

Verzusteren met Odessa, dat lijkt ons pas een ongelofelijk sterk signaal te zijn. Helaas keerde de burgemeester onze oproep nogmaals bruut van tafel.

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.