Voedselbank zoekt locatie

Deel dit artikel

Nahima Lanjri: “Net nu de nood het hoogst is, wordt de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout uit hun opslagplaats in Mortsel gezet. Ik drong aan bij schepen Meeuws om mee op zoek te gaan naar een geschikte locatie ’’.

Vanuit hun magazijnen in Mortsel verdeelt de Voedselbank jaarlijks maar liefst 2.000 ton goederen zoals vers fruit en groenten, droge voeding en diepvriesproducten. De voedselbank zorgt ervoor dat de Europese hulpgoederen en voedseloverschotten uit de industrie, veilingen, groothandel en warenhuizen terechtkomen bij 55 verenigingen en OCMW’s die deze op hun beurt verdelen aan mensen in armoede. Daarnaast zorgen zij ervoor dat er nog een bijkomende 2.000 ton aan goederen van lokale handelaren rechtstreeks bij de hulporganisaties terechtkomen. “De Voedselbank voorziet 55 organisaties in heel de provincie van hulpgoederen voor meer dan 36.000 personen die moeilijk de eindjes aan elkaar kunnen knopen” vertelde Fons Jespers ons,  voorzitter van de Voedselbank Antwerpen-Mechelen-Turnhout.

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat dit aantal met 15% is gestegen en het aantal neemt nog steeds toe. “Het is dan ook bijzonder pijnlijk dat net nu de voedselbank haar vestiging in Mortsel moet verlaten. De stad Mortsel besliste immers een andere bestemming te geven aan hun huidige loods in Fort 4” vulde Mortsels CD&V- fractieleider Patrick Hapers aan.

De organisatie is dan op zoek naar een nieuwe locatie waar men het werk kan verderzetten. Een mogelijkheid in dit kader is een doorgedreven samenwerking met het stedelijk opslag- en distributiecentrum (ODC) dat ook instaat in voor de voedselbedeling in de stad Antwerpen en haar districten. Zij zijn ook op zoek naar een nieuwe vestiging. Fractieleider Nahima Lanjri: “Hier zit teveel synergie in om niet verder onderzocht te worden. Vanuit de Antwerpse gemeenteraad drong ik dan ook aan bij bevoegd schepen Tom Meeuws om mee te zoeken naar een geschikte locatie zodat de voedselbank haar waardevol werk kan blijven verderzetten en de samenwerking met het ODC kan versterken. Iets waar de schepen tot mijn tevredenheid op bevestigde dat de gesprekken lopen.”

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.