We streden als cd&v tijdens de campagne in oktober voor een stedelijk toiletplan. Want open, propere en toegankelijke toiletten, dat wil toch iedereen? Met succes want onder nummer 135 van het bestuursakkoord staat nu het toilettenplan te blinken.
Propere en toegankelijke openbare toiletten zijn een basisrecht. Een specifieke groep gebruikers die we daarbij niet uit het oog mogen verliezen, zijn chauffeurs van ons openbaar vervoer. Zij rijden hele dag in en rond onze stad, maar moeten ook een deftige sanitaire stop kunnen nemen. Dus ook op Vlaams niveau loopt onze strijd voor propere en toegankelijke toiletten al even.
Door blijvende druk door cd&v-collega Katrien Schryvers werd vorige week door De Lijn bekendgemaakt dat ze meer gaan investeren in toiletten voor hun chauffeurs. Uit de opgevraagde cijfers blijkt het aantal locaties sinds september 2023 gestegen van 674 naar 720, een toename van 46 plaatsen. Ook in Antwerpen hebben we nog steeds nood aan betere en vaste infrastructuur. Zo getuige het recente voorval waarbij een chauffeur op buslijn 36 op Linkeroever een sanitaire stop in een mobiel toilet werd omgeduwd.
Daarom stelden we volgende vragen aan de bevoegd schepen:
- Heeft het personeel van De Lijn op elke bus- en tramlijn in de stad beschikking over een toilet? Heeft de schepen zicht hoeveel mobiele toilet installaties er op ons openbaar domein voorzien worden voor personeel van De Lijn?
- Is de stad betrokken bij de verdere uitrol van toilet infrastructuur voor personeel van De Lijn?
- Zoja, over hoeveel locaties extra gaat het?
- Waar bevinden deze plekken zich?
- Wordt stedelijk patrimonium ter beschikking gesteld voor chauffeurs van De Lijn om een sanitaire stop te houden?
- Hoe krijgen de chauffeurs toegang tot deze plekken (zijn deze permanent open, mits sleutel/badge,…)?
- Bestaat de mogelijkheid om deze plekken ineens te integreren in het stedelijke toilettenplan?
- Zo neen, waarom niet?
- Werd de stad gecontacteerd door De Lijn om meer plekken voor sanitaire stops te voorzien?
- We lezen dat het vaak zo gaan om mobiele plekken. Kent de stad die locaties en gaat de stad alsnog in dialoog om die plekken ook te optimaliseren i.f.v. het stedelijk toilettenplan?
Uit het antwoord van schepen Kennis bleek dat deze toiletten geen eigendom van de stad zijn en er klonk weinig ambitie om een win-win te zoeken met de uitrol van het stedelijk toiletplan. Al ging de schepen wel op zoek naar een accurater lijstje dan wat hij had gekregen van De Lijn. We komen er zeker op terug.