Meer leefloners aan het werk, mits aangepaste begeleiding

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Vlaams minister Bart Somers trekt samen met minister Jo Brouns 20 miljoen euro (voor 2023 en 2024) uit om meer leefloners aan het werk te krijgen. Samen willen ze zo de lokale besturen stimuleren om meer leefloners te activeren.

Vlaanderen telt meer dan 40.000 leefloners, mensen die via het OCMW een uitkering ontvangen. Er bestaat al een federale omzendbrief die leefloners verplicht om zich in te schrijven bij de VDAB om ze zo sneller op weg naar een job te helpen. Maar dat kan beter want van de meer dan 40.000 Vlaamse leefloners vindt slechts 22,5 procent werk na één jaar.

Niet alle leefloners zijn gekend bij de VDAB, bijvoorbeeld studenten of mensen die nog echt té ver van de arbeidsmarkt staan. Maar van de groep leefloners die gekend zijn bij de VDAB, zo'n 56 procent van alle Vlaamse leefloners, is 40 procent na één jaar aan de slag. Ook iets meer dan de helft van de Oekraïense vluchtelingen met een equivalent van een leefloon (in totaal zo'n 17.000) zijn vandaag al bij de VDAB ingeschreven. Er zijn echter sterke verschillen in de activering van deze leefloners per lokaal bestuur. Vaak worden leefloners niet alleen door VDAB geactiveerd, maar nemen de OCMW's ook hun rol op bij de begeleiding. Daarom voorziet de Vlaamse regering nu een premie van 1.000 euro voor de gemeenten per geactiveerde leefloner boven het Vlaamse gemiddelde. Een gemeente kan dit met of zonder VDAB doen.

Mijn vragen in de gemeenteraad gingen o.a. over de recente cijfers van  het aantal leefloners in Antwerpen en of wij boven het Vlaams gemiddelde zitten. Blijkbaar heeft de stad een goede reputatie in het activeren van leefloners en 71,5% is ingeschreven bij de VDAB, terwijl het Vlaams gemiddelde 56% is. De dossieruitwisseling en de samenwerking met de VDAB kan echter beter. Er wordt gewerkt aan een conceptnota voor een trekkingsrecht van 25%. De stad wilt nog beter inzetten op de afstand tot de arbeidsmarkt.

Verder uit ik mijn bezorgdheid rond de situatie van de Oekraïense vluchtelingen. Hoe loopt hun begeleiding naar werk en hoeveel zijn er doorgestroomd naar de VDAB. Blijkbaar weten Oeikraïense vluchtelingen sinds augustus 2022 dat ze zich moeten inschrijven. 85% heeft zich in Antwerpen inmiddels aangemeld, terwijl dat dat in Vlaanderen slechts 15 % is. De stad heeft ervoor gekozen om 400 equivalente leefloners zelf te laten doorstromen en 67% van hen is aan het werk. Er zijn 3252 dossiers goedgekeurd en 1650 daarvan zitten nog steeds in de leeflonersregeling.

Nieuws

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.

"Wie is het? - wijkagent edition"

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.

De slinger passeert altijd over het centrum

“Een stem op De Wever is N-VA een carte blanche geven over wie waarnemend burgemeester wordt. De Antwerpenaar hoort te weten wie de stad zal besturen. Blijkbaar verdient de Antwerpenaar dat respect niet.” Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock komt met de fiets aan op de plaats van afspraak. Over zijn schouder hangen drie kokers met campagnemateriaal. “Dit was misschien niet mijn beste idee”, lacht De Cock.