In het weekend van 7-9 juni dreigt Merksem een eiland te worden voor veel mensen. Zowel De Lijn als Lantis voeren tegelijk ingrijpende werken uit. Hierdoor wordt de zowel belangrijkste fietsverbinding tussen Merksem en Antwerpen een weekendlang afgesloten, en zal het tramverkeer zwaar verstoord zijn op zondag 9 juni. Dat dit tegelijk en net op de verkiezingsdag plaatsvindt, is meer dan ongelukkige timing volgens Pieter De Cock, Merksems kandidaat voor het Vlaams Parlement en voorzitter van JONGCD&V Antwerpen.
Merksem kent heel wat infrastructuurwerken met daarbij horende hinder. Iedereen die in Merksem woont, ervaart dit regelmatig aan de lijve. Dat er gewerkt wordt aan betere infrastructuur, dat kan enkel aangemoedigd worden klinkt het bij JONGCD&V. Maar dergelijke werken moeten wel op elkaar afgestemd worden, hinder moet beperkt worden.
Lantis, de bouwheer van de Oosterweelverbinding, communiceerde al dat de fietsersbrug van de IJzerlaan van vrijdagavond 7 juni tot maandagochtend 10 juni afgesloten wordt. Er wordt een waterdichte dam onder de fietsbrug aangelegd waardoor de verbinding niet gegarandeerd kan worden. Tegelijk laat De Lijn weten om zondag 9 juni onderhoudswerken uit te voeren in de premetrokokers tussen de stations Sport en Astrid. Hierdoor vallen twee van de drie tramverbindingen van Merksem naar het stad weg. Pieter De Cock is hierover niet te spreken: “Op zondag 9 juni rijdt tram 2 rijdt tussen Hoboken en Linkeroever, tram 6 rijdt gewoon niet. Tramlijn drie wordt gelukkig aangepast naar een bovengrondse variant via de Noorderlaan. Maar dergelijke omleidingen zijn nooit ideaal. Tegelijkertijd wordt dan de belangrijkste en rechtstreekse verbinding tussen Merksem en Antwerpen onderbroken. Dat zowel De Lijn als Lantis op dezelfde dag dergelijke ingrijpende werken plannen, dat moet gewoon anders kunnen. Hier moeten betere afspraken rond gemaakt worden. Werken met dergelijke impact mogen niet tegelijk plaatsvinden. Op deze manier wordt er een eiland gemaakt van Merksem.”
Ongelukkige timing
Dat het net op de verkiezingsdag is dat de bereikbaarheid in sommige delen van de stad wordt geschaad, kan evenmin op veel begrip rekenen. “Op verkiezingsdag moeten mensen mobiel kunnen zijn. Kiezers blijven niet enkel binnen hun eigen wijk. Sommigen zullen met een volmacht naar de andere kant van de stad gaan om te gaan stemmen, anderen zullen nog snel voor of na hun werk proberen om tot het kiesbureau te gaan. Dat er net op die dag drempels opgeworpen worden op vlak van bereikbaarheid, dat is gewoon hallucinant. Werken die perfect een ander moment ingepland konden worden, verhinderen nu dat mensen hun burgerplicht vlot kunnen uitvoeren. Antwerpenaren moeten zich kunnen bewegen in hun stad, ook op de dag van de verkiezingen is dat belangrijk.” besluit De Cock.