Kies voor een verzustering met Oekraïne

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

De Russische agressie tegenover Oekraïne blijft onverminderd doorgaan. Het oorlogsgeweld bracht een vluchtelingenstroom op gang die tot in onze stad erg voelbaar is. Uit de cijfers die we opvroegen blijkt dat we ongeveer 5.000 Oekraïners opvangen via private initiatieven en dat we als stad in noodopvang ongeveer 700 mensen opvangen. Dat is uiteraard goed en geeft onze steun weer aan de Oekraïense bevolking. Maar we blijven het betreuren dat we geen sterker signaal sturen naar Rusland. 

Heel veel lokale mogelijkheden hebben we daar niet in. We deden, samen met JONGCD&V, reeds in maart de oproep om de zusterband met Sint-Petersburg te herzien. Een stad waar ook protesten waren tegen de invasie van Oekraïne. Maar waar je onmiddellijk dezelfde reflex als in andere Russische steden tegenkomt: mensen worden gearresteerd en weggevoerd.

De burgemeester gaf in maart al aan dat hij niet van plan bent om de zusterband met de Russische stad te verbreken. Maar zette wel de lopende initiatieven stil en startte er geen nieuwe op te starten. Dat bleek ondertussen ook uit een collegiaal schrijven aan Sint-Petersburg, waarin de agressie in Oekraïne veroordeeld wordt en de lopende projecten bevroren.

Een half jaar na onze oproep willen we deze graag herhalen, want ook de bedrijfswereld trad ons ondertussen bij. Eind september pleitte ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) om onmiddellijk de zusterband te verbreken en werk te maken van een zusterband met een Oekraïense stad. Dat lijkt me een ongelofelijk sterk signaal te zijn.

Daarom legden we volgende motie voor op de gemeenteraad van oktober:

  • De gemeenteraad stopt de zusterband met Sint-Petersburg
  • De gemeenteraad geeft het college de opdracht om een zusterband aan te gaan met een Oekraïense stad die gedeelde eigenschappen heeft als Antwerpen. Er wordt daarbij prioritair gekeken naar Odessa.

Helaas veegde burgemeester De Wever dit gewoon van tafel. Hij hoopt snel terug de vriendschapsband te kunnen aanknopen met het Russische volk.

Nieuws

"Wie is het? - wijkagent edition"

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.

De slinger passeert altijd over het centrum

“Een stem op De Wever is N-VA een carte blanche geven over wie waarnemend burgemeester wordt. De Antwerpenaar hoort te weten wie de stad zal besturen. Blijkbaar verdient de Antwerpenaar dat respect niet.” Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock komt met de fiets aan op de plaats van afspraak. Over zijn schouder hangen drie kokers met campagnemateriaal. “Dit was misschien niet mijn beste idee”, lacht De Cock.

Toiletplan: because we give a shit

Cd&v Antwerpen stelt naar aanloop van de verkiezingen een toiletplan voor. Cd&v wilt naar analogie met openbare toiletten aan tankstations in Duitsland of Frankrijk, een systeem ontwikkelen waarbij meer openbare toiletten worden voorzien in de stad. “Er zijn in Antwerpen belachelijk weinig openbare toiletten, en naar toilet kunnen gaan is echt een basisrecht. We wentelen dat nu af op onze horeca en handelszaken, terwijl zij dat probleem niet zouden moeten opvangen. En met ons toiletplan willen we net onze ondernemers ondersteunen, want een toiletbezoek kost in ons voorstel een euro en in ruil krijg je een voucher van een euro terug om te besteden bij aangesloten ondernemers. Een win-win voor de stad en onze middenstand! Because we give a shit.” stelt lijsttrekker De Cock.