Kan het licht terug aan?

Auteur

cd&v Antwerpen

Deel dit artikel

We bevroegen het stadsbestuur al eerder over hun doofplan, waarbij 's er teveel straatlicht uitgaat volgens ons en heel veel Antwerpenaren. Raadslid Pieter De Cock herhaalde de oproep deze maand dan nog maar een in de commissie van bevoegd schepen Ken Casier. Helaas met even weinig resultaat. 

"Doet da licht terug aan". Een oproep die we herhaaldelijk horen in de stad, en afgelopen maanden ook al meermaals aan u vroeg. Het doven van de straatverlichting ‘s nachts geeft mensen niet enkel een onveilig gevoel, het is ook onveilig voor wie  zich ‘s nachts nog buiten moet verplaatsen te voet, per step of met de fiets. Desondanks bleken onze oproepen in dovemansoren te vallen.

"Voor elke klacht die ik krijg van mensen die zich onveilig voelen, kan u misschien wel een melding in de plaats stellen van mensen die blij zijn dat de straatverlichting niet meer in de kinderkamer schijnt. En daarnaast moet de energiekost in rekening worden gebracht" aldus Pieter De Cock op de raadscommissie gisteren.

Maar op het einde van de rit besparen we gewoonweg op de veiligheid van de Antwerpenaar. En dat is met het nodige onbegrip. De energiefactuur is zo drastisch gedaald dat we deze maand zelfs pieken hebben gehad, waarbij stroom verbruiken niet enkel gratis was maar zelfs aan mintarief op de markt kwam.

De laatste maanden namen heel wat gemeenten actief de stap om de verlichting terug aan te laten ‘s nachts. Van Staden, over Zaventem tot Heist-op-den-Berg. Deze gemeentebesturen namen de keuze om hun burgers ‘s nachts niet langer in het donker te zetten. En terecht. Voor de eerder genoemde landelijke gemeenten is dat zelfs minder evident dan in een stad als Antwerpen, wij staan verder met de ver-ledding en kunnen de energiefactuur dus nog lager leggen.

Heel wat Antwerpenaren zijn vragende partij, wij zijn vragende partij en zelfs N-VA is in andere gemeenten ook vragende partij. In andere gemeenten is Fluvius op de vraag ingegaan om het licht terug aan te steken. Waarop wacht u om de Antwerpenaar ‘s nachts terug licht te geven?

De schepen gaf niet thuis, want het licht terug aansteken blijkt veel lastiger en duurder dan het uit te doen. Terwijl we volop met de verledding moeten bezig zijn volgens hem. Het blijft ons een raadsel dat we prioritair lichten vervangen om ze toch nooit aan te doen... . Wordt vervolgd.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.