Het pingpongballetje van de Turnhoutsebaan

Publicatiedatum

Auteur

Sam Voeten

Deel dit artikel

Gemeenteraadslid Sam Voeten bracht op de laatste gemeenteraad nog maar eens een pleidooi om de kop niet in het zand te steken over de Turnhoutsebaan en de aanpak van minister Lydia Peeters om ze alvast voorlopig om te vormen tot fietsstraat met beide handen aan te pakken.

Het is dan ook bijzonder jammer om te zien dat beide coalitiepartners elkaar niet vinden in dit belangrijk verkeersveiligheidsdossier. Het college slaagde er niet in om na een eerder negatief advies opnieuw advies uit te brengen. Men liet het gewoon passeren. En zo wordt het pingpongballetje terug bij Vlaanderen geslagen.

Bijzonder spijtig want de Turnhoutsebaan is gewoonweg een gevaarlijke as in onze stad. Tussen 2016 en vorig jaar waren er maar liefst 167 verkeersslachtoffers met letsel. De helft van deze slachtoffers? Een fietser, die een openslaande autodeur tegenkomt of door een voorbijrijdende wagen wordt gegrepen.

Schepen Kennis kwam niet veel verder dan de opsomming van mededelingsmomenten vanuit Vlaanderen rond dit project en technische formaliteiten over welk categorieweg de Turnhoutsebaan net is. Enige lichtpuntje is dat de schepen ook de heraanleg van deze gewestweg vooropstelt. Maar dus eigenlijk weinig antwoord op de brandend actuele vraag hoe je deze as dan wel nu veiliger maakt. Het lijkt stilaan meer op pokeren dan pingpongen tussen twee beleidsniveaus die het elkaar niet gunnen.

Het is gewoon tijd voor actie, nu Vlaanderen mee wil, lijkt ons. Waarbij we de definitieve heraanleg ook in het vooruitzicht stellen.

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.