Havenfusie is een feit

Publicatiedatum

Auteur

Sam Voeten

Deel dit artikel

Nadat Vlaanderen de fusie tussen Antwerpen en Zeebrugge al op groen licht zette, keurde de gemeenteraad van Antwerpen gisteren deze fusie ook goed. Gemeenteraadslid Sam Voeten kwam tussen om onze steun te onderlijnen. Dit is zonder meer historisch.

Als christendemocraten dragen we de Port of Antwerp een zeer warm hart toe. De voorbije 15 jaar hebben we de haven alleen maar zien groeien, met record na record in groei. Het maakt haar al decennia de grootste economische motor van het land. Er is ook heel wat gebeurd:

  • De bouw van het Deurganckdok en de Kieldrechtsluis;
  • de Scheldeverdieping;
  • maar ook het Havenhuis;
  • en De Waterbus.

Allemaal mooie realisaties die Antwerpen als metropool en stad met een wereldhaven op de kaart hebben gezet. En niet alleen in economische groei blinkt de haven uit, in de harde cijfers. De haven van Antwerpen neemt ook haar verantwoordelijkheid op in tal van andere domeinen, waarin ze heel veel aandacht besteedt aan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties

We gaan nu naar de Port of Antwerp-Bruges, de eenmaking van de havens van Zeebrugge en Antwerpen. In voetbaltermen zou dit nooit mogelijk geacht worden, dit traject is er ook eentje van vallen en opstaan, maar hier gaat het weldegelijk om een krachtige samenwerking die de duurzame groei bestendigt. Zo wordt de eengemaakt haven alvast de grootste containerhaven en dé chemische hub bij uitstek.

Ook in deze samenwerking zijn we ervan overtuigd dat een haven meer moet zijn dan zuiver economisch toegevoegde waarde. Ze moet een voortrekkersrol spelen in andere domeinen, zoals energie en klimaattransitie. Zeker in het kader van de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel. Soms heb je schaal nodig, dat is nu eenmaal zo. En het is in grote clusters als deze dat innovatie pas echt kan welig tieren, maar een overheid moet daar wel de juiste omgeving voor creëren. Antwerpen moet dat doen. Zeebrugge moet dat doen. En Vlaanderen moet dat doen. En dat doet ze ook, door bijvoorbeeld in te zetten in extra verbindingen voor de binnenvaart. De haven kan zo ook een antwoord bieden op vlak van mobiliteit én vervuiling.

Maar er zijn nog andere dossiers: het containerdok, de zeesluis. Na dit huwelijk, moet zij ook alles op alles zetten om deze infrastructuurprojecten te doen landen. In een artikel van Flows lazen we dat de haven van Zeebrugge de bruid was. Nu, waarom Zeebrugge de bruid is dan wel Antwerpen de bruidegom, dat laten we in het midden. Maar laat het inderdaad een huwelijk zijn. Een evenwaardig huwelijk, met respect voor elkaar. Voor elkaars eigenheid en dna, voor elkaars inbreng, terwijl er samen wordt gewerkt aan een indrukwekkend project voor de toekomst.

We steunden dit punt dan ook volmondig.

Nieuws

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.

Zwerfsignalisatie

Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.