Fusie-intentie Borsbeek

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Borsbeek is welkom. Laat ons dit alle kansen geven, maar ook kijken hoe we de districten in deze operatie ook kunnen versterken. Onze lezing van deze fusie-intentie is niet zo zwart-wit als anderen stellen. We zijn op zich trots dat Borsbeek ons kiest, de mooiste stad van ’t land. Ze kiezen daarbij voor kansen.

 

De kans om Borsbekenaars meer te geven dan wat nu mogelijk is. Want dat geeft het Borsbeeks bestuur eigenlijk al een tijdje aan, ze leven als bestuur tegen de armoedegrens. Er is weinig perspectief op verbetering en ze kunnen het investeringsritme en de planlast om een kwalitatieve dienstverlening te garanderen niet meer dragen.

 

Ze hangen dus hoegenaamd niet de witte vlag uit, maar vragen steun. En dat is een moeilijke vraag, dat getuigt ook van moed. Laat ons dus dit traject dus alle kansen geven. Nu elke verandering is lastig en een fusieverhaal brengt ook heel veel gevoeligheden naar boven. We herkennen daar een heel aantal van in de andere districten, waar de eerdere schaalvergroting van de stad goeds heeft gebracht, maar waar toch ook kanttekeningen bij te maken vallen. We vroegen ons daarom op de laatste gemeenteraad af:

 

  • Gaat u de lessons learned uit de vorige fusiegolf meenemen in dit traject?
    • Gaat u het momentum misschien ook aangrijpen om een aantal bevoegdheden te herrijken binnen de districtsbevoegdheden? U weet dat we een felle voorstander zijn van sterke districten, dus dito besturen met uitgebreide bevoegdheden.
    • Hoe gaat u de burgers betrekken? Hoe gaat dat participatietraject er uit zien? Wie neemt daar de regie in?
  • Welke knelpunten ziet u in dit starttraject? Hoe kijkt u inderdaad bv. naar de verschillen in taxatie?
  • De grenzen van de stad komen zuidelijker liggen. Hoe gaat u onze nieuwe buurgemeenten betrekken?
    • Wat met de nazorg voor de (intergemeentelijke) samenwerkingsverbanden waar Borsbeek uitstapt? We denken aan Minos, de regio van de sociale Woonmaatschappij,… .

 

De burgemeester gaf alvast te kennen alle gevoeligheden samen met Borsbeek verder op tafel te willen leggen. Dit gaat een langlopend traject zijn. Dit nu zo kordaat en scherp afbranden zoals andere oppositiefracties op dit moment doen, heeft weinig meerwaarde en getuigt van weinig realiteitszin. We blijven alvast strijden voor sterkere districten, met of zonder Borsbeek. Maar welkom zijn ze in ieder geval!

 

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.