Doe het licht aan

Publicatiedatum

Auteur

Pieter De Cock

Deel dit artikel

In het bestuursakkoord wordt enkel melding gemaakt van de verdere uitrol van het lichtplan om monumentale Antwerpse gebouwen verder of beter te verlichten. Maar het lichtplan waar de burger echt van wakker ligt, is de veiligheid op straat ‘s nachts waar de straatverlichting gedoofd is. Het is met stip een van de vragen waar burgers in Antwerpen hun politici voor aan de mouw trekken.

Vaak is het ook met het nodige onbegrip. Want de energiefactuur is inmiddels drastisch gedaald en de ver-ledding van de straatverlichting is ook al behoorlijk doorgevoerd. Al kan die laatste sprint in het ver-ledden van die laatste lampen en armaturen zeker helpen om het licht duurzamer en goedkoper aan te laten.

De meeste mensen hun vraag is dus quasi woord op woord dezelfde: “doet da licht aan”.

We legden dit als een amendement voor op het bestuursakkoord vorige gemeenteraad . De reactie was toen dat deze bespreekbaar waren in de commissies, maar niet in snelheid op een gemeenteraadszitting. We leggen dit daarom graag terug hier ter tafel.

Daarom vroegen we de schepen:

  • Komt er een geactualiseerde versie van het lichtplan? De versie (Stramien/Antico) die nog circuleert als houvast is eentje van 2012!?
  • Is de schepen en deze commissie bereid het lichtplan breder te zien dan sfeerverlichting op onze monumentale gebouwen? Is er bereidheid het doven van de lichten integraal te heroverwegen?
  • In welke wijken van de stad wordt het licht momenteel gedoofd? Kan een overzicht gegeven worden hoeveel straten en bijgevolg het aantal huishoudens hierdoor geïmpacteerd worden?
  • Wat is momenteel de gemiddelde financiële en energetische besparing op maandbasis door het doven van de lichten?
  • Hoe ver staat de verledding op dit ogenblik?
    • Hoe zorgen we voor die last mile inzake verledding, wanneer denkt de schepen deze, nu toch al lang lopende, omschakeling te realiseren?
    • In 2023 was er sprake van een besparing van 3.3milj KwH als we doven tussen 23u-5u. Hoe groot is die besparing nu nog?

Conclusie van de schepen zijn antwoord:

  • Ik ben nog bezig cijfers op te vragen;
  • ik krijg die vragen niet;
  • het lichtplan is nog actueel;
  • en we zitten op schema qua verledding. 

Wordt vervolgd.

Filmpje Pieter in actie

 

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.