Binnen de ring hebben we een goed uitgebouwd cameraschild. Maar de realiteit is uiteraard dat criminaliteit zich niet braaf binnen deze zone afspeelt.
Ook in het district Merksem hebben we de laatste jaren jammer genoeg heel wat drugsgerelateerde incidenten en geweld gezien. Dergelijke problematiek toont nog maar eens aan dat we onze focus niet enkel op de stadskern mogen leggen. Ook de veiligheid in de districten moeten we hoog op de agenda blijven plaatsen. We kunnen enkel vaststellen dat quasi alle Merksemse partijen vragen voor meer en gerichte camerabewaking, zelfs N-VA vroeg dit expliciet op de ingangswegen, tot de oppositiepartijen die een bijsturing vragen om de veiligheid te verbeteren. Dit werd vorige week expliciet in de pers herhaald door de Open VLD fractie. Zij deden de oproep om ook in Merksem een cameraschild in te voeren, cd&v breidt deze oproep zelfs graag uit om het cameranetwerk in Antwerpen uit te breiden naar alle districten.
Let wel, camera’s zijn een middel, geen doel op zich. Ze moeten voor ons in een bredere veiligheidsplan passen. Maar ook wij geloven dat de districten die extra laag veiligheid verdienen met een uitgebreid cameranetwerk. Onze districten hebben recht op dezelfde bescherming. Hun inwoners zijn geen tweederangsburgers. Het is iets wat we hier al langer op verschillende beleidsdomeinen herhalen.
Daarom vroegen we:
- Waar is het cameraschild op dit moment actief? Waar worden welke camera’s nu eigenlijk voor wat gebruikt? De enkele ANPR-camera’s die in de districten hangen, worden die bijvoorbeeld uitsluitend gebruikt voor de autoluwe zones en voetgangerzones te handhaven? Kunnen die niet meer?
- In het bestuursakkoord is er sprake van transversale samenwerking en een versterking in een duidelijk governancemodel. Wat betekent dat concreet?
- Kortom, plant de burgemeester een uitbreiding en een echte stadsbrede uitrol?
De burgemeester gaf aan te kijken naar een volgende stap in de koppeling met het federale netwerk. Maar veel verder kwamen niet we naar engagementen.