Toiletplan: because we give a shit

Publicatiedatum

Auteur

Pieter De Cock

Deel dit artikel

Cd&v Antwerpen stelt naar aanloop van de verkiezingen een toiletplan voor. Cd&v wilt naar analogie met openbare toiletten aan tankstations in Duitsland of Frankrijk, een systeem ontwikkelen waarbij meer openbare toiletten worden voorzien in de stad. “Er zijn in Antwerpen belachelijk weinig openbare toiletten, en naar toilet kunnen gaan is echt een basisrecht. We wentelen dat nu af op onze horeca en handelszaken, terwijl zij dat probleem niet zouden moeten opvangen. En met ons toiletplan willen we net onze ondernemers ondersteunen, want een toiletbezoek kost in ons voorstel een euro en in ruil krijg je een voucher van een euro terug om te besteden bij aangesloten ondernemers. Een win-win voor de stad en onze middenstand! Because we give a shit.” stelt lijsttrekker De Cock.

Toeristen, bezoekers, handelaars en ook inwoners van Antwerpen klagen er regelmatig over. Er zijn veel te weinig openbare toiletten in Antwerpen. De toiletten die er zijn, zijn vaak vuil, slecht toegankelijk en beperkt tot piscines. Volgens cd&v is er dus dringend nood aan een doordacht toiletbeleid in Antwerpen om de toegankelijkheid en beschikbaarheid van openbare toiletten te verbeteren. Zeker omdat heel wat handelszaken niet happig zijn om hun toilet open te stellen aan het publiek, en veel horecazaken hun toilet op het eerste verdiep of in de kelder plaatsen om ruimte te besparen. “Op deze manier wordt naar toilet gaan moeilijk voor bezoekers van onze stad, maar evengoed voor senioren of mindervaliden voor wie een toegankelijk toilet op het gelijkvloers een must is” stelt Pieter De Cock.

Zie ook onze vox populi: https://www.instagram.com/p/DA0TfgOCu79/

Toiletplan

Daarom wilt cd&v in Antwerpen een toiletplan invoeren. Binnen dit plan wilt de partij een groot aantal openbare toiletten voorzien binnen een aanbestedingscontract. “Net als het systeem van de Vélokes via Clearchannel of de buskotjes via JCDecaux, kunnen ook openbare toiletten via een externe partner uitbesteed worden. Deze partners voorziet dan op het openbaar domein toiletten en haalt inkomsten uit toiletbezoeken, maar eventueel ook reclame inkomsten. De voorwaarden zijn dan wel dat er overal in de stad toegankelijke, propere en goed onderhouden toiletten te vinden zijn en deze ook makkelijk gevonden kunnen worden.”

Een toiletbezoek is niet persé gratis, maar je krijgt er wel iets voor terug klinkt het bij de Christendemocraten. Naar analogie met de openbare toiletten aan tankstations in Duitsland en Frankrijk, betaal je een klein bedrag maar krijg je dit ook terug in de vorm van een voucher. Dat is een vorm van shopping tegoed om bij de lokale middenstand te gebruiken Het plan heeft volgens cd&v twee concrete voordelen. Ten eerste kunnen stadsbewoners en bezoekers rekenen op schone, nabije en toegankelijke toiletten her en der in de stad. Ten tweede ontlasten en ondersteunen we de Antwerpse middenstand en handelaars. Een toiletbezoek levert immers een tegoedbon op, te gebruiken bij winkeliers aangesloten bij het systeem.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.