Statiegeld laatste hoofdstuk?

Publicatiedatum

Auteur

Sam Voeten

Deel dit artikel

Gemeenteraadslid Sam Voeten bracht de vraag om statiegeld op blik en drankverpakkingen in te voeren deze legislatuur al tig aantal keer op commissies en gemeenteraden. Onze oproep bleek bij de vakschepen telkens op een koude steen te vallen. Maar Vlaanderen lijkt nu eindelijk overstag te zullen gaan. We kijken mee uit naar de uitrol hiervan in Antwerpen!

In september is het telkens World Cleanup Day en dat is elk jaar bijzonder confronterend. Blikjes op de grond, blikjes in de bermen, veel plastic afval, het is nog steeds schering en inslag. 40% van het zwerfvuil zou bestaan uit blikjes.

Dat zagen we nog frappanter toen er tijdens de coronacrisis sommige jongeren zich ook van hun minder propere kant zien en lieten ze hun rommel na hun bijeenkomsten gewoon rondslingeren. Nu, gelukkig bestaan daar er bepaalde maatregelen om deze problematiek met beide handen aan te pakken, zoals statiegeld. Ons standpunt is zeer helder, wij zijn grote voorstander. 16 andere Europese landen bewijzen dat het werkt. Heel wat CD&V-besturen zijn al toegetreden tot de Statiegeldalliantie. Federaal is dat door ons ook in het regeerakkoord gestoken, Wallonië neemt nu ook de nodige stappen. Alleen zijn er twee partijen die daar geen grote voorstander van zijn, en dat is N-VA en de Open Vld. Nu blijkt de wind plots toch te draaien. Recent zette de Vlaamse regering en bevoegd minister Demir statiegeld terug op de politieke agenda, op het wenslijstje. We juichen dat uiteraard toe en kijken al uit naar de uitrol in Antwerpen.

Want we hadden een zeer goede reden om dit blijvend op tafel te leggen. Waarom? Het werkt. Het werkt. Het is bewezen, het is niet dat dit een gek experiment is. Pak Nederland, daar heeft men het ingevoerd en dat leidde meteen tot een spectaculaire daling van de hoeveelheid zwerfvuil en het aandeel plastic. En belangrijke kanttekening: het statiegeld op blikjes zelf zit hier nog niet in! The best is yet to come! De kosten die we besparen omdat er minder opgeruimd moet worden, zijn ook aanzienlijk. Het is geld van de Antwerpse belastingbetaler dat we echt wel aan andere zaken kunnen spenderen.

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.