Orry Van de Wauwer, lid van de commissie Jeugd in het Vlaams Parlement, reageert heel scherp op de beslissing van het Antwerpse stadsbestuur om de subsidies voor JC Den Eglantier in Berchem stop te zetten.
“Hiermee laat het stadsbestuur jongeren en het jeugdwerk opnieuw in de kou staan. Vorige week kondigde de stad nog trots aan dat ze de gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting gaat verlagen omdat de stadskas er warm bij zit. Vandaag horen we dat er geen budget is voor de ondersteuning van een jeugdhuis. Na eerder de cultuursector, worden nu jongeren en het jeugdwerk de dupe van het beleid van dit stadsbestuur ” reageert Van de Wauwer.
Antwerps schepen van Jeugd Jinnih Beels stelt in Gazet van Antwerpen dat ze JC Den Eglantier steunde om een aanvraag in te dienen bij de Vlaamse Overheid om erkend te worden als bovenlokaal jeugdhuis, maar betreurt dat dit niet gelukt is.
Jeugdbeleid: Vooruit bespaart in Antwerpen, cd&v investeert in Vlaanderen
Ook hier reageert Van de Wauwer scherp: “Deze verklaring van de schepen is pure afleiding van het eigen falend beleid. In tegenstelling tot schepen Beels, neemt Vlaams cd&v-minister van Jeugd Benjamin Dalle wel zijn verantwoordelijk. Waar Antwerpen bespaart op jeugdbeleid (de schepen voorziet een groei van 2% in middelen, terwijl dit verre van de gestegen loon- en werkingskosten gezien de inflatie en hogere energieprijzen volgt, wat de facto een daling van middelen inhoudt voor de jeugdsector), voorziet minister Dalle jaarlijks 30% extra middelen voor bovenlokale jeugdhuizen. Hij erkende bovendien ook twee Antwerpse organisaties (City Pirates en KAVKA) als bovenlokale jeugdhuizen.”
Toekomst JC Den Eglantier gehypothekeerd
Daarenboven klopt de argumentatie van Antwerps jeugdschepen Beels niet. “Vlaanderen kan ook pas Vlaamse middelen geven wanneer een jeugdcentrum een basiswerking heeft, gesubsidieerd door het lokaal bestuur.Met de beslissing tot stopzetting van stedelijke subsidies hypothekeert de schepen de toekomstkansen van JC Den Eglantier voor Vlaamse middelen” besluit Van de Wauwer.
Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … . Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.
Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels
Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven.
JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking
Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.