Schoolmaaltijden

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Na drie jaar nog altijd geen gevulde brooddozen op school. Ondanks de uitgebreide proefperiode en een royaal budget van €40 miljoen.

Schepen Beels passeerde op 26 januari in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak. Ze bracht daar met veel vuur het project maaltijden op school. Dat ze deze problematiek integraal wil aanpakken, daar staan we achter.  En dat er in dit verhaal een belangrijk gezondheids- en pedagogisch aspect zit, beamen we ook graag. Ja, evenwichtige voeding is in deze bijzonder van belang. Met een lege maag kan je je niet concentreren. Dus een gevulde maag, heeft ook  een positief effect op de schoolresultaten en het is goed dat leerlingen ook leren wat  wat gezonde voeding is.

Maar ondertussen zitten we, sinds dit  voorstel werd aangekondigd in het bestuursakkoord, wel al meer dan drie jaar verder. We waren dan toch ook enigszins verbaasd over hoe schepen Beels het tergend trage proces zo blijft verdedigen. Ze kreeg 40 miljoen ter beschikking en we moeten vaststellen dat er na 3 jaar nog altijd in proefprojecten wordt geschakeld.

Drie jaar van brooddozen die nog altijd niet gevuld geraakt zijn. Alle drempels ten spijt, die de schepen telkens blijft herhalen: planlast bij de scholen, letterlijk het verschil in smaken/goesting van de kinderen en de ouders, logistieke aspecten, ,… we hadden toch meer snelheid verwacht. De grote doorstart zou er in september aankomen, dan kunnen scholen intekenen op een aanbod. Dan zijn we bijna 4 jaar ver in deze legislatuur. En dan nog zal het aanbod nog niet overal beschikbaar zijn. 

Gaan we m.a. w.  een hele legislatuur nodig hebben om een project als "maaltijden op school" rond te krijgen? Dit wil zeggen dat kinderen die gestart zijn in september 2019 dit project niet zullen meemaken. Een hele schoolcarrière van de basisschool.

We vroegen de schepen dan ook uit over de next steps. Maar helaas kwam haar antwoord even verzwijgend als beschuldigend terug to bij ons. We geven niet af en zullen haar blijven confronteren met de feiten. Want de brooddozen blijven ondertussen nog altijd even leeg.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.