Schoolmaaltijden

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Na drie jaar nog altijd geen gevulde brooddozen op school. Ondanks de uitgebreide proefperiode en een royaal budget van €40 miljoen.

Schepen Beels passeerde op 26 januari in het VRT-duidingsprogramma De Afspraak. Ze bracht daar met veel vuur het project maaltijden op school. Dat ze deze problematiek integraal wil aanpakken, daar staan we achter.  En dat er in dit verhaal een belangrijk gezondheids- en pedagogisch aspect zit, beamen we ook graag. Ja, evenwichtige voeding is in deze bijzonder van belang. Met een lege maag kan je je niet concentreren. Dus een gevulde maag, heeft ook  een positief effect op de schoolresultaten en het is goed dat leerlingen ook leren wat  wat gezonde voeding is.

Maar ondertussen zitten we, sinds dit  voorstel werd aangekondigd in het bestuursakkoord, wel al meer dan drie jaar verder. We waren dan toch ook enigszins verbaasd over hoe schepen Beels het tergend trage proces zo blijft verdedigen. Ze kreeg 40 miljoen ter beschikking en we moeten vaststellen dat er na 3 jaar nog altijd in proefprojecten wordt geschakeld.

Drie jaar van brooddozen die nog altijd niet gevuld geraakt zijn. Alle drempels ten spijt, die de schepen telkens blijft herhalen: planlast bij de scholen, letterlijk het verschil in smaken/goesting van de kinderen en de ouders, logistieke aspecten, ,… we hadden toch meer snelheid verwacht. De grote doorstart zou er in september aankomen, dan kunnen scholen intekenen op een aanbod. Dan zijn we bijna 4 jaar ver in deze legislatuur. En dan nog zal het aanbod nog niet overal beschikbaar zijn. 

Gaan we m.a. w.  een hele legislatuur nodig hebben om een project als "maaltijden op school" rond te krijgen? Dit wil zeggen dat kinderen die gestart zijn in september 2019 dit project niet zullen meemaken. Een hele schoolcarrière van de basisschool.

We vroegen de schepen dan ook uit over de next steps. Maar helaas kwam haar antwoord even verzwijgend als beschuldigend terug to bij ons. We geven niet af en zullen haar blijven confronteren met de feiten. Want de brooddozen blijven ondertussen nog altijd even leeg.

Nieuws

"Wie is het? - wijkagent edition"

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.

De slinger passeert altijd over het centrum

“Een stem op De Wever is N-VA een carte blanche geven over wie waarnemend burgemeester wordt. De Antwerpenaar hoort te weten wie de stad zal besturen. Blijkbaar verdient de Antwerpenaar dat respect niet.” Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock komt met de fiets aan op de plaats van afspraak. Over zijn schouder hangen drie kokers met campagnemateriaal. “Dit was misschien niet mijn beste idee”, lacht De Cock.

Toiletplan: because we give a shit

Cd&v Antwerpen stelt naar aanloop van de verkiezingen een toiletplan voor. Cd&v wilt naar analogie met openbare toiletten aan tankstations in Duitsland of Frankrijk, een systeem ontwikkelen waarbij meer openbare toiletten worden voorzien in de stad. “Er zijn in Antwerpen belachelijk weinig openbare toiletten, en naar toilet kunnen gaan is echt een basisrecht. We wentelen dat nu af op onze horeca en handelszaken, terwijl zij dat probleem niet zouden moeten opvangen. En met ons toiletplan willen we net onze ondernemers ondersteunen, want een toiletbezoek kost in ons voorstel een euro en in ruil krijg je een voucher van een euro terug om te besteden bij aangesloten ondernemers. Een win-win voor de stad en onze middenstand! Because we give a shit.” stelt lijsttrekker De Cock.