“Regels LEZ moeten ook gelden voor het openbaar vervoer”, zegt Vlaams parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v). Vanaf 2026 moet De Lijn naar schatting tot 30 miljoen euro per jaar boetes betalen indien ze met vervuilende bussen in lage emissiezones zou rijden. Daar vraagt cd&v ook een oplossing voor.
Emissievrij openbaar vervoer in de steden tegen 2025, dat was het doel van de Vlaamse overheid. In een interview met Gazet van Antwerpen zei de Secretaris-Generaal van De Lijn Ann Schoubs dat dit niet zal lukken. De Lijn moet daarvoor immers 70% van haar vloot vervangen tegen 2025. Geen enkele constructeur zou zo’n hoeveelheid bussen kunnen leveren op deze korte termijn, daarnaast is de laadpaalinfrastructuur (o.a. op de stelplaatsen) daar nog niet op voorzien.
Veel bussen rijden emissievrij
Tegen eind 2025 zouden 1247 van de circa 2500 bussen van De Lijn emissievrij rijden, en 608 van de circa 1500 bussen bij onderaannemers. Ook hier geeft Schoubs aan dat dit een krappe deadline is.
Regels LEZ moeten ook gelden voor het openbaar vervoer
Vanaf 2026 kan de emissie-uitstoot van bussen van De Lijn voor een probleem zorgen in de steden Gent en Antwerpen, waar er Lage EmissieZones gelden. Euro-6 bussen mogen deze LEZ’s niet meer in. Tenzij, zo geeft Schoubs aan, De Lijn telkens een boete zou betalen. De regels LEZ moeten immers ook gelden voor het openbaar vervoer.
Boetes tot 30 miljoen euro per jaar?
Die boetes zouden De Lijn op jaarbasis ruw 30 miljoen euro kosten, aldus Schoubs. In een antwoord op een oudere schriftelijke vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (cd&v) antwoordde minister van Mobiliteit Lydia Peeters dat boetes betaalt worden uit de exploitatiemiddelen van De Lijn.
Cd&v vraagt oplossing
“Cd&v gelooft in het belang van lage emissiezones en emissievrije bussen om de luchtkwaliteit te verbeteren”, zegt Orry Van de Wauwer (cd&v). “De overheid kan geen uitzondering maken op haar eigen regels voor bussen van De Lijn. Een overheid hoort de regels die ze oplegt aan haar burgers zelf ook na te leven, en hoort zelfs ambitieuzer te zijn. Ik roep de minister op om een oplossing te vinden, want indien De Lijn 30 miljoen euro boetes moet betalen, is dit 30 miljoen euro die ze minder te besteden heeft uit haar exploitatiemiddelen om net te investeren in duurzamere en milieuvriendelijkere bussen en dus bij te dragen aan een betere luchtkwaliteit. Bovendien morgen de beperkingen van het LEZ-decreet er niet toe leiden dat de emissievrije bussen enkel rijden in de stad.”
Nieuws
De premetro wacht een openhartoperatie
De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.
Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.
Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.