Minister Crevits keurt 8 fietsprojecten in Antwerpen goed in kader van Kopenhagenplan

Auteur

Pieter De Cock

Deel dit artikel

Vlaams minister van Binnenland Hilde Crevits kent ruim 383.000 euro steun toe voor 8 fietsprojecten in Antwerpen. De middelen komen uit het Kopenhagenplan van de Vlaamse Regering met als doel lokale besturen te ondersteunen bij investeringen in fietsinfrastructuur. Elk project verhoogt de fietsveiligheid en het fietscomfort voor de fietsers.

De Vlamingen nemen alsmaar meer de fiets voor hun verplaatsingen. Dat is een positieve evolutie. Om het fietsen nog aantrekkelijker en veiliger te maken werken de Vlaamse Regering en de lokale besturen samen aan betere fietspaden en betere fietsinfrastructuur. Voor Antwerpen keuren we opnieuw 8 projecten goed die de verkeersveiligheid van de fietsers ten goede komen en hen meer comfort bieden. Zo stimuleren we de Antwerpenaren om vaker naar de fiets grijpen voor korte afstanden. Lokale besturen die investeringen doen, krijgen een duwtje in de rug via het relancefonds. In een eerste fase krijgen ze via het zogenaamde Kopenhagenplan 80% van het subsidiebedrag. Als de werkzaamheden zijn afgerond, wordt de overige 20% uitgekeerd.” Hilde Crevits  

 

8 projecten

Het project Bezali Noordland ligt in de noordelijke uithoek van Zandvliet en loopt vanaf Begijnhoeve richting noorden. Over een afstand van 600 meter wil het district langs beide zijden van de weg fietssuggestiestroken van 1 75 m met een nieuwe toplaag aanbrengen. Als bijkomende verkeersremmende maatregel komt er een verkeersplateau ter hoogte van het kruispunt met Conterscherp. Hiervoor is in een subsidie van 24.167 euro voorzien.

Er is ook het project Bezali Dorpstraat vanaf de kerk tot de Zandweg. Hier komen er over een afstand van1,1 km fietssuggestiestroken van 2 m langs beide zijden van de weg. Als bijkomende snelheidsremmende maatregel komt er een verkeersplateau ter hoogte van de Prelatenstraat als poort naar de zone 30. Goed voor een subsidie van 81.626 euro.

Het project Schroeilaan past in de vernieuwing van de stationsomgeving aan Hoboken Polder en is een samenwerking tussen stad Antwerpen, district Hoboken en de NMBS; De Schroeilaan wordt smaller om zo het bestaande dubbelrichtingsfietspad te verbreden tot 3,50 meter over een afstand van 400 meter. De enkelrichtingsfietspaden in de Berkenrodelei worden verbreed tot 1,87 m aan beide zijden van de weg. De Schroeilaan en de Berkenrodelei maken deel uit van het stedelijke fietsroutenetwerk. Hier gaat het om een bedrag van 29.807 euro.

Het project bovenlokaal fietsstraat Huybrechtsstraat-Wetstraat maakt van de Wetstraat een fietsstraat van 350 m. Ze zal worden aangelegd in rood asfalt en rode betonstraatstenen. Daarnaast zullen er voetpaduitstulpingen komen waar nodig en krijgt ook de oversteek naar de Huybrechtsstraat een remake. De subsidie bedraagt 70.562 euro.

De Lange Scholiersstraat ligt in de wijk Seefhoek. De Essen- en Dambruggestraat liggen op het huidige fietsroutenetwerk tegen Park Spoor Noord. Dit project hervormt deze 3 straten naar fietsstraat. Ze worden aangelegd in rode asfalt met een overrijdbare middenstrook.  Goed voor 360 m fietsstraat. Daarnaast komen er ook voetpaduitstulpingen en verkeersplateaus. De subsidie bedraagt 47.214 euro.

Ook de Gas- en Sint-Jacobsstraat liggen in de wijk Seefhoek. Ook hier een hervorming van 3 straten naar 400 meter fietsstraat. Ze worden aangelegd in rode asfalt met een overrijdbare middenstrook en ook voetpaduitstulpingen en verkeersplateaus. Goed voor een subsidie van 39.005 euro.

De VII Olympiadelaan- De Bruynlaan ligt op een kernroute van Antwerpen en kruist de Julius De Geyterstraat. Het brede kruispunt wordt aangepast zodat fietsers niet langer nodeloos voor het rode licht hoeven te wachten. Door het creëren van een bypass kunnen de fietsers vrij rechtsaf rijden om zich daarna veilig te mengen in het gemengde verkeer of op het bestaande fietspad. Aan de zuidzijde van het kruispunt krijgen de fietsers een comfortverhoging zodat ze zich kunnen opstellen ter hoogte van de zijstraat. De subsidie bedraagt 21.417 euro.

De Marcel Aubertinlaan ligt deels op het fietsroutenetwerk van Antwerpen en ligt naast het Brilschanspark. Het project hervormt de straat naar een fietsstraat over een afstand van 400 m. De straat krijgt rood asfalt of betonstraatstenen met voetpaduitstulpingen waar nodig en een verkeersplateau ter hoogte van de Stanislas Leciefstraat. De subsidie bedraagt 69.901 euro.

Nieuws

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.

Zwerfsignalisatie

Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.