Laden op eigen terrein

Publicatiedatum

Auteur

cd&v Antwerpen

Deel dit artikel

cd&v Antwerpen wil dat de stad Antwerpen ook laden voor eigen deur mogelijk maakt. Want er zijn te weinig publieke laadpalen. Alternatieven zijn voorhanden maar geraken niet voorbij Antwerps schepen Koen Kennis.

De basis van het stedelijk beleid rond het opladen van elektrische voertuigen is het paal volgt wagen principe. Hierbij wordt een publieke laadpaal voorzien na een aanvraagprocedure. Daar zijn uiteraard enkele voorwaarden aan gebonden. Een daarvan is dat je geen paal kan aanvragen binnen een bepaalde afstand van een andere paal. Dat zorgt door het groeiend aantal elektrische wagens tot “palenschaarste” en dus parkeerproblemen om te kunnen laden.

Ook het principe parkeren op eigen terrein maakt het eigenaars van elektrische wagens niet makkelijker. Want dat sluit privé laden van je wagen uit als je in een gesloten bebouwing woont of zoals zovele Antwerpenaren in een appartement. We zien dat door die hindernissen om vlot te kunnen laden, mensen creatief worden met hun voortuinen. Het verharden van ervan wordt dan maar door de vingers gezien om mensen de kans te geven om te laden. Dat moet beter kunnen vindt Antwerps cd&v-raadslid Pieter De Cock. Daarom stelde hij gisterenavond de schepen voor om die alternatieven verder te overwegen. Zonder succes. Schepen Kennis wilde niet weten van de constructieve suggesties.

“Veel mensen willen een eigen oplaadpunt voorzien, want opladen op eigen stroom is naast praktischer ook gewoon goedkoper dan publiek laden, zeker in combinatie met eigen zonnepanelen. De stad ontwikkelt hier weinig beleid rond, behalve wat niet mag. Terecht laat de stad geen kabels over voetpad en fietspad naar de wagen toe, maar ze voorziet ook geen alternatieven. Dit terwijl al heel wat Vlaamse gemeenten wel oplossingen toelaten die het publiek domein niet verrommelen, zoals ingewerkte kabelgoten” aldus Pieter De Cock.

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.