Heraanleg kruispunt Grotesteenweg – Singel

Publicatiedatum

Auteur

Orry Van de Wauwer

Deel dit artikel

De heraanleg van het kruispunt Grotesteenweg met de Singel in Berchem is gepland in de tweede helft van dit jaar. Deze heraanleg is nodig door de verouderde infrastructuur en onveilige oversteken voor fietsers en voetganger. De verkeersveiligheid zal verhogen door een conflictvrije inrichting. Dit door het afgewerkte kruispunt onmiddellijk aan te sluiten op de Antwerpse verkeerslichtencoördinatiecomputer.

Gevaarlijk kruispunt

De huidige inrichting van het kruispunt Grotesteenweg met de Singel voldoet volgens Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) niet aan de huidige richtlijnen. Dat zegt ze op een vraag van Vlaams Parlementslid Orry Van de Wauwer (CD&V).

“Grotesteenweg-Singel staat gekend als een gevaarlijk verkeerspunt en komt ook voor op de lijst met zwarte verkeerspunten op de Vlaamse gewestwegen”, zegt Van de Wauwer. “Een groot probleem van dit kruispunt situeert zich op de zuidwestelijke hoek. Fietsers en voetgangers die de Mechelsebrug willen oversteken dienen vaak twee keer te wachten. Het verkeerseiland is behoorlijk klein. Nochtans ligt deze kruisbeweging op het enorm drukke Singelfietspad. Soms staan er tot twintig fietsers tegen elkaar gedrukt en deels nog op de rijweg van de bypass.”

Verkeerseiland verdwijnt

Er komt volgens de minister een volledige herinrichting. In het nieuwe ontwerp verdwijnt de bypass voor het rechts afslaande verkeer vanaf de Singel naar de Mechelsebrug. Fietsers en voetgangers krijgen ook op elke hoek van het kruispunt zeer ruime opstelzones. De afslagbewegingen worden conflictvrij. Dat betekent dat wagens voetgangers en fietsers niet kruisen. De werken starten in de tweede helft van 2021. 

Zwarte kruispunt in Antwerpen op de schop

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.