Exit cultuurraad

Publicatiedatum

Auteur

Caroline Bastiaens

Deel dit artikel

Volgens Caroline Bastiaens gaat Antwerpen door het afschaffen van de stedelijke cultuurraad door de huidige schepen niet meer voldoen aan de wetgeving en het decreet Lokaal Cultuurbeleid.

Gemeenteraadslid en voormalig schepen voor cultuur Caroline Bastiaens beseft dat er iets moest gebeuren met de cultuurraad. Alleen is ze niet te vinden voor wat nu voorligt, en richtte ze zich op de commissie cultuur tot schepen Ait Daoud: “Als u de beslissing niet intrekt, dan vrees ik dat er klachten gaan volgen. In gesprek gaan met de professionele sector via het Antwerps Kunstenoverleg en met amateurkunstenorganisatie Fameus is goed, maar dat is nog iets anders dan een orgaan dat het beleid adviseert."

Bovendien laat de schepen de cultuurgebruiker op deze manier links liggen. Het lijkt alsof de schepen schrik heeft voor adviezen van een cultuurraad. Dat is nergens voor nodig, integendeel een verrijking als de schepen een goed kader aanbiedt voor deze vrijwilligers. Iets waar inderdaad wat aan gesleuteld moet worden, de formule van adviesraden in vele beleidsdomeinen is wat aan opfrissing nodig. Maar om dan maar geen adviesraden meer te hebben, dat is voor ons echt compleet onaanvaardbaar en wettelijk dus bijzonder twijfelachtig.

Nieuws

Dit Antwerps bestuursakkoord heeft muziek, maar mist harmonie.

Een bestuursakkoord vraagt vooreerst om gelezen te worden, niet om nog voor de inkt droog is een instant reactie te geven. Cd&v Antwerpen nam het werkstuk van deze nieuwe ploeg ondertussen rustig door. “We moeten vaststellen dat dit voor ons een heel herkenbaar bestuursakkoord is. Heel wat ambities die ook wij naar voren schuiven voor onze stad, hebben een plek gekregen. Maar het akkoord is wat ons betreft zoutloos. Inhoudelijk is het duidelijk een compromis waar voor veel partijen muziek in zit. Maar dat compromis heeft wel gezorgd dat het akkoord leest een herkauwde partituur, we missen de harmonie. Het gaat te vaak over lopende zaken en te weinig over grotere Antwerpse ambities voor de toekomst. Waar zitten bijvoorbeeld onze nieuwe Antwerpse wereldtroeven? reageert Pieter De Cock.

Een begroting in wacht

We zijn nu echt aan de laatste meerjarenplanaanpassing van dit bestuur gekomen. Een achtste aanpassing die eerder technisch van aard was. Geen nieuwe inhoudelijke verschuivingen, wel aanpassingen in de tijd en de herraming van lopende zaken. Dit was tijdens de commissieweek ook erg duidelijk aan het ontbrekende enthousiasme bij de toelichtingen en het tegenwerk op deze oppositiebanken. Dit is een wachtrekening voor het volgende bestuur.

Cd&v gaat niet in gesprek met Vlaams Belang

Cd&v Antwerpen zal niet ingaan op de uitnodiging van Vlaams Belang om samen met N-VA coalitiegesprekken op te starten. Dat laat Pieter De Cock weten daags na de uitnodiging door Filip Dewinter, die het initiatiefrecht momenteel houdt.