Eindelijk, telling van Antwerpse dak-en thuislozen

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Na 2.5j vragen stellen door gemeenteraadslid Nahima Lanjri, gaat het gebeuren! De stad Antwerpen voorziet vanaf najaar 2023 een monitor om onze Antwerpse dak-en thuislozen beter in kaart te brengen.

Fractieleider Nahima Lanjri is dan ook tevreden dat ze volhield. Want weten is meten. Het kan een erg nuttig instrument worden om gerichter te vechten tegen dak-en thuisloosheid. Leuven ging ons daar al even in voor, nu volgt Antwerpen dus ook ergens in het najaar.

Van waar komt deze monitor?

Leuven als goede praktijk:

In Leuven werden er tien strategische doelstellingen vertaald in negentig actiepunten. Het actieplan dak- en thuisloosheid bouwt verder op de resultaten van de Leuvense telling en op feedback en input van de partnerorganisaties zoals het Centrum Algemeen Welzijnswerk en de basiswerkingen. Ook de lessons learned tijdens corona werden vertaald in duurzame acties. Het plan omvat tien strategische doelstellingen.

  1. Het netwerk zet in op preventieve initiatieven om dak- en thuisloosheid maximaal te voorkomen.                                  
  2. Het netwerk werkt prioritair aan woongerichte oplossingen.
  3. Het biedt voldoende en stabiele hulpverlening en begeleiding op alle levensdomeinen.
  4. Het zet in op proactieve rechtenverkenning en op een maximale toekenning van rechten.
  5. Het zorgt voor een divers aanbod aan opvang voor tijdelijk verblijf.
  6. Het zorgt voor toegang tot basisvoorzieningen voor wie dak- of thuisloos is.
  7. Het schenkt bijzondere aandacht aan enkele specifieke doelgroepen, namelijk jongvolwassenen, ouderen, woonwagenbewoners, nieuwkomers, mensen die ziek zijn of een beperking hebben, sofaslapers en kinderen van dak- of thuisloze ouders.
  8. Het zet in op participatie van wie dak- of thuisloos is binnen begeleiding en beleid.
  9. Het zet in op samenwerking en afstemming.
  10. Het werkt aan continue monitoring van en kennisopbouw over dak- en thuisloosheid.

Herbeluister je graag deze vraag? Dan kan hier.

Lees ons vorig artikel hierover hier.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.