Dierendispensarium

Publicatiedatum

Deel dit artikel

Gemeenteraadslid Caroline Bastiaens vroeg schepen Van Doesburg of er na het sluiten van het dierendispensarium in 2018 nog verder werd gewerkt aan een oplossing.

Het dierendispensarium, op zich al een prachtig woord, zorgde tot eind 2018 voor betaalbare dierenzorg. Heel wat mensen in armoede konden er terecht voor kleine en wat grotere ingrepen voor hun huisdieren. Dieren die vaak erg gekoesterd worden en veel troost bieden in moeilijke momenten. Het is dus toch wat hardvochtig om te horen van de schepen dat er eigenlijk na 2018 niet erg veel initiatief werd genomen om met een oplossing voor de dag te komen.

De schepen stelde dat het dierendispensarium een privé-initiatief was en dat het niet aan de stad was daar een pasklare oplossing voor te vinden. Dat is in de techniciteit misschien verdedigbaar. Maar we investeren, via allerhande initiatieven die tal van juridische vormen aannemen, ook in de zorg voor de Antwerpenaar. De keuze hier is om dat simpelweg niet te doen voor hun huisdieren.

Zo hoorden we verhalen van mensen die sinds het verdwijnen van een betaalbaar aanbod helemaal naar Gent treinen met hun huisdier. Een alternatief opzetten lijkt ons dan ook niet bijster moeilijk en hoeft zelfs niet nieuws te zijn. Zo suggereerden we het aanbieden van dierenzorg via bestaande dierenartsen, met beperkte steun vanuit de stad. De schepen gaf ons ter zitting aan dat zulk betaalbaar aanbod er al is en daarvan een lijst circuleert. Die ging ons bezorgd worden, tot bleek dat die precies toch niet voorhanden was en er eigenlijk opnieuw het signaal kwam dat dit geen taak van de stad is. Alleszins een mening die wij niet zijn toe gedaan.

Nieuws

Agressiemeldingen bij OCMW bijna verdubbeld

Tussen 2022 en 2024 verdubbelde het aantal agressiemeldingen binnen de Antwerpse dienst Sociale Dienstverlening bijna, waartoe ook het OCMW hoort. Waar er in 2022 al 191 agressiemeldingen waren, liep dit in 2023 verder op tot 217 meldingen en steeg dit in 2024 naar maar liefst 324 agressiemeldingen.

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.