De stad Antwerpen wil dat meer jongeren een diploma behalen.

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

22 procent van de jongeren in de stad Antwerpen verlieten in het schooljaar 2017-2018 het onderwijs zonder kwalificatie. Dat cijfer ligt beduidend hoger dan het Vlaamse gemiddelde van 11,5 procent. Daarom tekende de stad samen met de verschillende onderwijspartners het A’REA UP-plan uit, zodat meer jongeren de schoolbanken verlaten met een kwalificatie voor hoger onderwijs of de arbeidsmarkt. 

Wat dit plan vernieuwend maakt, is het uitgangspunt: vertrekken vanuit en met de jongeren zelf. Jongeren weten immers het best wat hun schoolloopbaan kraakt of tot een succes maakt, denkt de stad. Een van de nieuwe initiatieven is bijvoorbeeld Jinc, dat via een samenwerking met bedrijven jongeren laat kennismaken met de arbeidsmarkt en sollicitatietrainingen geeft. De lopende projecten en initiatieven worden in dit A’REA UP-plan samen geëvalueerd en indien nodig aangepast.

“Dat er scherper wordt ingezet om deze ongekwalificeerde uitstroom om te keren, kunnen we alleen maar toejuichen. Laat ons hopen dat een frisse blik en een hernieuwde aanpak eindelijk die dramatische cijfers doen dalen. Iets waar ik al heel wat jaren voor ijver” aldus CD&V-fractieleider Nahima Lanjri.

Lees meer:

https://www.nahima.be/nieuws/mijn-ambitie-voor-antwerpen-weten/

https://www.nahima.be/nieuws/jongeren-vinden-vlotter-en-sneller-werk-via-duo-for-a-job/

https://www.nahima.be/nieuws/jongeren-via-instapstages-kansen-geven/

https://www.nahima.be/nieuws/jongeren-blijvend-activeren-naar-werk/

Nieuws

"Wie is het? - wijkagent edition"

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.

De slinger passeert altijd over het centrum

“Een stem op De Wever is N-VA een carte blanche geven over wie waarnemend burgemeester wordt. De Antwerpenaar hoort te weten wie de stad zal besturen. Blijkbaar verdient de Antwerpenaar dat respect niet.” Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock komt met de fiets aan op de plaats van afspraak. Over zijn schouder hangen drie kokers met campagnemateriaal. “Dit was misschien niet mijn beste idee”, lacht De Cock.

Toiletplan: because we give a shit

Cd&v Antwerpen stelt naar aanloop van de verkiezingen een toiletplan voor. Cd&v wilt naar analogie met openbare toiletten aan tankstations in Duitsland of Frankrijk, een systeem ontwikkelen waarbij meer openbare toiletten worden voorzien in de stad. “Er zijn in Antwerpen belachelijk weinig openbare toiletten, en naar toilet kunnen gaan is echt een basisrecht. We wentelen dat nu af op onze horeca en handelszaken, terwijl zij dat probleem niet zouden moeten opvangen. En met ons toiletplan willen we net onze ondernemers ondersteunen, want een toiletbezoek kost in ons voorstel een euro en in ruil krijg je een voucher van een euro terug om te besteden bij aangesloten ondernemers. Een win-win voor de stad en onze middenstand! Because we give a shit.” stelt lijsttrekker De Cock.