antwerpse coalitie keurt bestuursakkoord goed, oppositiepartij cd&v onthoudt zich

Publicatiedatum

Deel dit artikel

De meerderheidspartijen keurden het akkoord uiteraard goed en Groen, Vlaams Belang en PVDA staken de duim omlaag, terwijl CD&V zich als kersverse oppositiepartij onthield.

De meerderheidspartijen keurden het akkoord uiteraard goed en Groen, Vlaams Belang en PVDA staken de duim omlaag, terwijl CD&V zich als kersverse oppositiepartij onthield.
Na de interne strubbelingen bij sp.a had de socialistische fractie afgesproken om het bestuursakkoord collegiaal goed te keuren en te verdedigen, maar raadsleden Güler Turan en Karim Bachar lieten zich maandagavond wel al dan niet toevallig verontschuldigen. Sp.a kreeg het tijdens het debat ook hard te verduren van de andere linkse partijen Groen en PVDA en zelfs van CD&V. Zij viseerden onder meer het loslaten van het minimum van 10 procent sociale woningen en het koppelen van het leefloon aan kleuterparticipatie in het onderwijs. “Voor een socialistische partij is dat een schande”, zei PVDA-fractieleider Peter Mertens. Groen-fractieleider Wouter Van Besien noemde het nieuwe stadsbestuur dan weer “nog erger dan een voortzetting van het vorige”. Vlaams Belang: “Te links”
Voor Filip Dewinter (Vlaams Belang) is het bestuursakkoord dan weer veel te links. “De ommekeer van 2012 bleek al gewoon meer van hetzelfde en nu zijn de socialisten zelfs weer aan boord én laat u binnenkort Antwerpen in de steek om minister-president te worden”, zei hij aan burgemeester Bart De Wever (N-VA). CD&V onthoudt zich
CD&V onthield zich opvallend genoeg, volgens Nahima Lanjri omdat de partij aan “constructieve oppositie” wil doen en het beleid punt per punt op zijn merites te beoordelen, in de hoop dat de meerderheid hetzelfde zal doen met CD&V-voorstellen. “Ik vraag me wel af wie dit akkoord nu gaat uitvoeren, wie de kapitein van dit schip van ‘De grote verbinding’ gaat zijn”, zei ze. De Wever: “Akkoord te links én te rechts volgens oppositie”
De Wever van zijn kant oordeelde dat het wel een evenwichtig akkoord moet zijn, gezien de kritiek vanuit de oppositie dat het zowel te links als te rechts zou zijn. “Ik vind het ook een enorm compliment dat de oppositie geen woord over Oosterweel heeft gezegd, terwijl de voorbije achttien jaar dat dossier zowat de helft van de tussenkomsten innam”, gaf hij mee, verwijzend naar het Toekomstverbond over de Antwerpse mobiliteit en leefbaarheid dat deze legislatuur zal worden uitgerold. Sp.a: “Strijd tegen huisjesmelkerij opvoeren”
Voor sp.a verdedigden fractieleidster Yasmine Kherbache en schepenen Jinnih Beels en Tom Meeuws het akkoord. “We gaan de strijd tegen huisjesmelkerij opvoeren, samen met het middenveld het sociaal beleid opbouwen en het dus niet commercialiseren, en we gaan een actief antidiscriminatie- en antiracismebeleid voeren”, zei Kherbache. Beels ontkende dan weer dat er rond kleuterparticipatie meer zou gebeuren dan ouders te stimuleren hun kindjes naar school te sturen. Open Vld: “Echt liberaal”
Open Vld-fractieleider Philippe De Backer, die binnenkort de politiek verlaat, noemde het door hem mee onderhandelde akkoord “echt liberaal” en vond het getuigen van “een duidelijke visie en ambitie”. Hij bepleitte opnieuw het oprichten van een Antwerps vervoerbedrijf en benadrukte dat zijn partij ook achter maatregelen zoals praktijktesten tegen discriminatie en extra sociale woningen staat.
Bron: De Morgen, dinsdag 29 januari 2019. Online. ©De Persgroep. Alle rechten voorbehouden.

Nieuws

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.

Zwerfsignalisatie

Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.