Al 24 meldingen van misbruik door loverboys bij antwerps meldpunt dit jaar

Publicatiedatum

Auteur

Nahima Lanjri

Deel dit artikel

Lanjri haalde dit cijfer aan op de Antwerpse gemeenteraadscommissie van burgemeester Bart De Wever (N-VA). “Sinds begin dit jaar zijn er al 24 slachtoffers van tienerprostitutie aangemeld bij vzw Payoke”, zegt Lanjri. “24 in 49 dagen tijd: dat is gemiddeld één slachtoffer om de andere dag. En dat is nog maar het topje van de ijsberg volgens experts. Veel slachtoffers beschouwen zichzelf immers niet als slachtoffer en/of vragen geen hulp.

Ondertussen is er wel een Vlaams meldpunt voor slachtoffers, namelijk bij vzw Payoke in Antwerpen. Dat meldpunt is nog maar recent in werking. Het is van groot belang dat de stad Antwerpen het nog meer onder de aandacht brengt. Op die manier wordt de drempel voor slachtoffers verlaagd.”
Ze pleit ook voor een gespecialiseerd team binnen de jeugdbrigade. “De betrokken partijen in het middenveld, de politie en de jeugdzorg doen alles wat ze kunnen, maar er is een limiet aan hun capaciteit en draagkracht”, zegt ze. “Daarom pleit ik voor de uitbreiding van de jeugdbrigade en de oprichting van een gespecialiseerd politioneel team dat zich uitsluitend bezighoudt met tienerprostitutie. Geen overbodige luxe in een stad als Antwerpen die de spil voor de problematiek lijkt te zijn.” Bevoegdheden uitbreiden
Antwerps burgemeester De Wever benadrukt dat dit fenomeen past binnen de grotere problematiek van seksuele uitbuiting. Hij verwijst naar zijn initiatieven om hotels tijdelijk te sluiten waar jonge meisjes worden uitgebuit. “Alleen zijn mijn bevoegdheden als burgemeester beperkt en hoop ik ooit dezelfde bevoegdheden te hebben als mijn collega’s in Nederland”, zegt De Wever. “Ondertussen zijn we bezig met het inventariseren van hotels waar we het vermoeden hebben van seksuele uitbuiting en mensenhandel. Onze jeugdbrigade is op sterkte en we hebben ook een prostitutiecel en prostitutieambtenaar.”
Bron: Gazet Van Antwerpen, editie Stad en Rand. 19 februari 2019, pagina 4. ©Concentra, alle rechten voorbehouden.

Nieuws

"Wie is het? - wijkagent edition"

1 op 4 Vlamingen voelt zich vaak of altijd onveilig in de eigen buurt. “Dat mensen zich onveilig voelen wanneer ze zich in hun eigen buurt begeven, mogen we als samenleving niet accepteren”, stelt cd&v-voorzitter Sammy Mahdi, die van veiligheid in de eigen buurt een speerpunt maakt voor de nakende gemeenteraadsverkiezingen. Met een grotere rol voor de wijkinspecteur wil de partij het veiligheidsgevoel in Vlaanderen versterken. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt immers dat 68 procent van de 1501 bevraagden hun wijkagent niet kennen.

De slinger passeert altijd over het centrum

“Een stem op De Wever is N-VA een carte blanche geven over wie waarnemend burgemeester wordt. De Antwerpenaar hoort te weten wie de stad zal besturen. Blijkbaar verdient de Antwerpenaar dat respect niet.” Antwerps CD&V-lijsttrekker Pieter De Cock komt met de fiets aan op de plaats van afspraak. Over zijn schouder hangen drie kokers met campagnemateriaal. “Dit was misschien niet mijn beste idee”, lacht De Cock.

Toiletplan: because we give a shit

Cd&v Antwerpen stelt naar aanloop van de verkiezingen een toiletplan voor. Cd&v wilt naar analogie met openbare toiletten aan tankstations in Duitsland of Frankrijk, een systeem ontwikkelen waarbij meer openbare toiletten worden voorzien in de stad. “Er zijn in Antwerpen belachelijk weinig openbare toiletten, en naar toilet kunnen gaan is echt een basisrecht. We wentelen dat nu af op onze horeca en handelszaken, terwijl zij dat probleem niet zouden moeten opvangen. En met ons toiletplan willen we net onze ondernemers ondersteunen, want een toiletbezoek kost in ons voorstel een euro en in ruil krijg je een voucher van een euro terug om te besteden bij aangesloten ondernemers. Een win-win voor de stad en onze middenstand! Because we give a shit.” stelt lijsttrekker De Cock.