AED-toestellen

Publicatiedatum

Auteur

Caroline Bastiaens

Deel dit artikel

In Antwerpen staan ongeveer 200 Automatische Externe Defibrillators (AED). Een AED-toestel helpt je bij de reanimatie van personen met een hartstilstand. Wij vragen om al die toestellen permanent in open lucht te hangen en de locaties op een veel efficiëntere manier publiek te maken.

Die eerste minuten tot een professionele hulpverlener het van je over neemt, zijn levensreddend. Het is dus van belang dat we die toestellen goed uitgekiend ophangen en ervoor zorgen dat mensen daar ook met leren werken. De instructies zitten er bij, worden bij gebruik zelfs door de machine uitgelegd. Maar het is zelf doen, helpt veel twijfel overwinnen en doet cruciale tijd winnen.

Het is dan ook goed dat de stad gratis opleidingen voorziet voor elke inwoner die dat wenst. Maar er schort wel iets aan de uitrol van de toestellen. Je vindt deze toestellen in sporthallen, districtshuizen, sociale centra,  vrijetijdslocaties,… . Maar de bereikbaarheid en permanente beschikbaarheid van deze toestellen en dus snelle toegang zijn ons insziens toch nog werkpunten.

We probeerden het zelf uit en klikten door van op de stedelijke website waar deze AED’s aangekondigd staan onder het tabblad “medische hulp”. We kregen vervolgens op onze pc een kaart te zien… met lege ruitjes. Via het stadsplan en met de juiste laag aan te duiden lukte het wel. Maar dan kwam de vraag waar hangt dat toestel dan net. De buitenmuur aan een kleedkamer van een sporthal waar je nog nooit kwam is nogal cryptisch. Het mag geen speurzoektocht worden. Ook niet alle locaties zijn 24/24 bereikbaar, zo hangen er bijvoorbeeld wel wat in zwembaden waar dan openingsuren tegenover staan. Ongeveer de helft van de beschikbare toestellen is zo niet permanent beschikbaar.

Kortom dat het voor ons in comfortabele omstandigheden al een zoektocht is, bezorgt ons.

Daarom vroegen we schepen Els van Doesburg om al die toestellen permanent in open lucht te hangen en die locaties op een veel efficiëntere manier in een (stedelijke) app aan te bieden.

Nieuws

De premetro wacht een openhartoperatie

De Antwerpse premetro sluit grotendeels van mei 2026 tot december 2026. Dat blijkt uit een nieuwe interne planning van vervoersmaatschappij De Lijn. Aanvankelijk werd gepland om de werken aan de oudste delen van de premetro gefaseerd uit te voeren, zodat een minimumexploitatie voorzien bleef. De Lijn past haar plan nu aan naar een integrale sluiting van de premetro tussen Linkeroever en het Centraal Station. Het grootste deel van 2026 zou er op deze manier geen tram onder de Meir rijden.

Wachtlijsten zwemmen

Vlaanderen heeft steeds minder zwembaden. Op scholen daalt daardoor het aantal zwemlessen al jaren en zien ouders zich genoodzaakt om voor hun kinderen privélessen te nemen of hen bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren.

Zwerfsignalisatie

Werfsignalisatie wordt in onze stad nog al eens gemakkelijk zwerfsignalisatie. Het valt elke keer weer op hoeveel borden er op onze stoepen achterblijven na werken en hoe lang ze daar nog blijven rondslingeren.