AED-toestellen

Publicatiedatum

Auteur

Caroline Bastiaens

Deel dit artikel

In Antwerpen staan ongeveer 200 Automatische Externe Defibrillators (AED). Een AED-toestel helpt je bij de reanimatie van personen met een hartstilstand. Wij vragen om al die toestellen permanent in open lucht te hangen en de locaties op een veel efficiëntere manier publiek te maken.

Die eerste minuten tot een professionele hulpverlener het van je over neemt, zijn levensreddend. Het is dus van belang dat we die toestellen goed uitgekiend ophangen en ervoor zorgen dat mensen daar ook met leren werken. De instructies zitten er bij, worden bij gebruik zelfs door de machine uitgelegd. Maar het is zelf doen, helpt veel twijfel overwinnen en doet cruciale tijd winnen.

Het is dan ook goed dat de stad gratis opleidingen voorziet voor elke inwoner die dat wenst. Maar er schort wel iets aan de uitrol van de toestellen. Je vindt deze toestellen in sporthallen, districtshuizen, sociale centra,  vrijetijdslocaties,… . Maar de bereikbaarheid en permanente beschikbaarheid van deze toestellen en dus snelle toegang zijn ons insziens toch nog werkpunten.

We probeerden het zelf uit en klikten door van op de stedelijke website waar deze AED’s aangekondigd staan onder het tabblad “medische hulp”. We kregen vervolgens op onze pc een kaart te zien… met lege ruitjes. Via het stadsplan en met de juiste laag aan te duiden lukte het wel. Maar dan kwam de vraag waar hangt dat toestel dan net. De buitenmuur aan een kleedkamer van een sporthal waar je nog nooit kwam is nogal cryptisch. Het mag geen speurzoektocht worden. Ook niet alle locaties zijn 24/24 bereikbaar, zo hangen er bijvoorbeeld wel wat in zwembaden waar dan openingsuren tegenover staan. Ongeveer de helft van de beschikbare toestellen is zo niet permanent beschikbaar.

Kortom dat het voor ons in comfortabele omstandigheden al een zoektocht is, bezorgt ons.

Daarom vroegen we schepen Els van Doesburg om al die toestellen permanent in open lucht te hangen en die locaties op een veel efficiëntere manier in een (stedelijke) app aan te bieden.

Nieuws

Onrust in de Seefhoek

Onrust in de Seefhoek. Het is jammer genoeg niet nieuw. De inwoners, handelaars en middenveldorganisaties in deze wijk trekken al jaren aan de alarmbel over de toestand in hun wijk. Armoede, openlijk drugs dealen, verkrotting, geweld, diefstal, … .  Het potje ongerustheid van de bewoners kookt echt over na het zoveelste incident, de dodelijke steekpartij met als slachtoffer een behulpzame burger afgelopen maand en ook vorige week nog rondzwaaiende hamers.

Kinderkunst siert nieuwe zadenruilkasten en bijenhotels

Op 3 locaties in district Antwerpen worden er deze week telkens een opvallende zadenruilkast én bijenhotel geplaatst. Ze vallen op door hun uniek design en originele bestickering. In het kader van de jaarlijkse Week van de Bij namen kinderen uit lokale scholen deel aan een speciale tekenwedstrijd. De winnende tekeningen werden gebruikt om de zadenruilkast en de duidingsborden mee vorm te geven. ​

JONG CD&V roept stadsbestuur op tot preventief beleid tegen spiking

Je drankje even op de toog laten staan. Één seconde je rug draaien op een feestje. Het lijkt onschuldig, tot het dat niet meer is. Spiking, het stiekem drogeren van iemands drankje, treft steeds meer jongeren in Vlaanderen. In de Provincie Antwerpen is het aantal meldingen van verkrachting of aanranding na spiking sinds 2017 zelfs bijna verdrievoudigd. Dit is een alarmerende trend. Tijd voor actie.