We zetten ons onverminderd in voor onze ouderen. Iedere persoon verdient respect en waardering, ongeacht hun leeftijd. Respect betekent dat ieders mening telt en dat mensen actief kunnen deelnemen aan de maatschappij. Onze senioren hebben decennialang bijgedragen aan een welvarend Antwerpen en verdienen nu rust, vrijheid en veiligheid. Daarom werken we aan het wegnemen van de drempels die maatschappelijke participatie bemoeilijken.
Eenzaamheid onder ouderen was al een aanzienlijk probleem vóór de covid-pandemie. De cijfers zijn sindsdien alleen maar gestegen, met grote gevolgen voor zowel het mentale als het fysieke welzijn van onze ouderen. De stad en districten zijn de stuwende kracht om dit dringende probleem consequent aan te pakken.
We verzetten ons tegen een individualistisch maatschappijbeeld en versterken verder het sociaal weefsel in de stad door middel van een levendig verenigingsleven en zorgzame buurten. Zo brengen we jong en oud in contact, met een positieve impact voor iedereen.
Een Antwerpen waar we gezamenlijk zorg dragen voor onze senioren, dat is onze ambitie voor ’t Stad.
We geven senioren structurele inspraak
- Ouderen krijgen een structurele stem in het lokale beleid van onze stad. We brengen hun noden in kaart door een schepen van ouderenbeleid aan te stellen, die instaat voor de kracht die deze ervaren generatie met zich meebrengt.
We bieden voldoende plek om gezellig samen te komen
- We faciliteren een breed vrijetijdsaanbod voor senioren. Levenslang leren aan de hand van taallessen, computerlessen, sport, lezingen, concerten en vele andere activiteiten in de buurt versterkt ouderen in hun persoonlijke ontplooiing en brengt hen samen.
- We breiden de beweegdag 55+ met gratis sportinitiaties van district Antwerpen uit naar locatie over het gehele stedelijke grondgebied. We zorgen ervoor dat alle stedelijke ouderen elkaar op deze dag al bewegend kunnen ontmoeten.
- We ondersteunen de promotie van ouderenverenigingen en hun aanbod binnen de stad. Stadsdiensten vullen uitsluitend aan wanneer een specifiek aanbod niet door verenigingen wordt verzorgd. Zo vermijden we onnodige concurrentie.
- We bevorderen de ontmoeting tussen generaties en versterken de ondersteuning van sociale projecten, zoals studeren in woonzorgcentra, scholen in ouderenvoorzieningen, crèches naast rusthuizen, en jeugdverenigingen die contact hebben met ouderen. Dit creëert zorgzame buurten rond rusthuizen en verhoogt de betrokkenheid van buurtbewoners in woonzorgcentra met activiteiten zoals buurtfeesten en gezamenlijke moestuinen.
- We benutten de publieke ruimte maximaal en voorzien voldoende ontmoetingsplaatsen door het verhogen van het aantal zitbanken in de stad en musea. Dit biedt rustpunten en nodigt uit tot sociale interactie.
- We organiseren regelmatig repair- en tabletcafes doorheen alle wijken van de stad
We zorgen ervoor dat ouderen op één plek hulp vinden rond al hun vragen en noden
- We breiden het aantal en de vormen van lokale dienstencentra uit en zorgen voor een bredere toegankelijkheid voor alle Antwerpenaren. Dagverblijven waar ouderen voor een activiteit kunnen langskomen – zoals een gezellige koffieklets, een sociale activiteit of een (voet)verzorging – worden verder ondersteund. Verder worden deze centra dé plek waar ouderen terecht kunnen voor administratieve ondersteuning en informatie over thema’s zoals mobiliteit, gezondheid en vrije tijd. Deze centra willen we in elke wijk en kunnen verder ook gebruikt worden door jeugdverenigingen, buurtcomités of familiefeesten om het leven van de Antwerpse inwoners dichter bij elkaar te brengen.