Opgroeien in ’t Stad

Antwerpen is een jonge stad; bijna 210.000 Antwerpenaren zijn jonger dan 30 jaar. Elke dag brengen meer dan 100.000 kinderen tot 7 uur op de schoolbanken door. We moeten deze uren goed invullen. Vanaf de geboorte tot het moment waarop een jongere zijn diploma krijgt, moeten we als stad alle kansen grijpen om hen te motiveren en te vormen tot verantwoordelijke en gedreven volwassenen. Antwerpen groeit uit tot een kinderen- en jongerenhoofdstad, met uitstekende kinderopvang en eersteklas onderwijs. 

Het voorzien van voldoende kinderopvang en buitenschoolse opvang in Antwerpen is een belangrijke verantwoordelijkheid van ‘t Stad. Net als kleuteronderwijs is kinderopvang een basisvoorziening voor zowel kind als ouder. Kinderen die in hun eerste levensjaren naar de opvang gaan, worden positief geprikkeld en uitgedaagd, en bieden hun ouders de kans om te blijven werken. Volgens de zogenaamde Barcelona-norm (een beslissing op Europees niveau) moet minstens één op de drie kinderen jonger dan drie jaar een plaats hebben in kinderopvang. Antwerpen voldoet sinds 2017 aan deze norm, maar we kunnen niet stilzitten. In onze stad hebben ouders, en alleenstaanden in het bijzonder, het steeds moeilijker om een opvangnetwerk zoals grootouders of vrienden in te schakelen. Het verder uitbreiden van kinderopvang is voor ons daarom een absolute noodzakelijkheid.

Onderwijs is een andere essentiële pijler in onze ambitie om van Antwerpen een stad voor jongeren te maken. Kwalitatief onderwijs zorgt ervoor dat kinderen en jongeren de ruimte krijgen om zich intellectueel en persoonlijk te ontwikkelen, en dat scholen een veilige en inclusieve leeromgeving bieden. We investeren niet alleen in moderne schoolinfrastructuur, maar ook in veilige, gezonde en groene speelomgeving voor onze jongste inwoners.

Ook buiten de schoolmuren zetten we in op de ontwikkeling en het welzijn van jongeren. In ’t Stad moet er ruimte zijn voor ontmoeting, ontspanning en sociale integratie. We ondersteunen jeugdverenigingen met de nodige middelen en infrastructuur, en geven jongeren de kans om zich te verenigen, te ontwikkelen en hun stem te laten horen. In openbare ruimte moeten jongeren zich welkom voelen, en we verzetten ons tegen maatregelen die hun vrijheid beperken, zoals obstakels tegen skaten. Jong zijn in ’t Stad betekent een balans vinden tussen begeleiding en vrijheid, tussen ondersteuning en zelfstandigheid.

Daarnaast is Antwerpen een dynamische studentenstad die ruimte biedt voor groei, ontmoeting en ondernemerschap. Met nieuwe campussen en een divers aanbod aan studie- en woonvoorzieningen, transformeren we van een studentenbuurt naar een volwaardige studentenstad.

We zetten ons vervolgens ook volop in voor kwalitatief onderwijs, waar kinderen en jongeren de ruimte krijgen zich intellectueel en persoonlijk te ontwikkelen. Kwalitatieve kinderopvang, onderwijs van wereldniveau en een stad waar jongeren zichzelf kunnen zijn, dat is onze ambitie voor ’t Stad.