Veiligheid

Het verhogen van de veiligheid in Antwerpen blijft een voortdurende prioriteit. Onze aanpak begint bij het voorkomen van misdrijven en onveilige situaties; preventie is immers de eerste stap in een effectief veiligheidsbeleid. Maar veiligheid gaat verder dan misdaadcijfers en statistieken. Het veiligheidsgevoel van de Antwerpenaar is minstens even belangrijk. Naast preventie is een goed functionerend politiekorps en een efficiënt werkend rechtsapparaat onmisbaar. Nazorg vormt het sluitstuk van ons veiligheidsbeleid; slachtoffers van traumatische gebeurtenissen verdienen toegang tot professionele psychosociale ondersteuning. Respect voor hulpverleners is daarbij essentieel. We accepteren niet dat de mensen die onze veiligheid waarborgen zelf slachtoffer worden van agressie of intimidatie.

Niet-politionele diensten zoals brandweer, stedelijke ambtenaren, en middenveldorganisaties zijn cruciale partners in het bevorderen van veiligheid en het veiligheidsgevoel in ‘t Stad. Een veilige samenleving begint immers ook bij de betrokkenheid van elke burger.

Een goed veiligheidsbeleid moet stevig gefundeerd zijn, zoals een ladder met brede en stabiele onderste treden. De recente focus van het stadsbestuur op de hogere treden van deze ladder, zoals het investeren in zware wapens en voertuigen, toont aan dat we vaak de basis missen. Hoewel deze investeringen essentieel zijn bij het optreden tegen drugsgeweld, zijn ook de onderste treden, zoals een nabije en toegankelijke politie, essentieel voor een stabiel en effectief veiligheidsbeleid. Door in te zetten op een nabij politiekorps dat de buurt en de buurtbewoners kent, verlagen we de drempels tussen burgers en politie.

Een nabije politie is het eerste aanspreekpunt voor de Antwerpenaar. Maar een nabije politie is geen naïeve politie. Onze agenten moeten in staat zijn om stevig op te treden wanneer nodig.  Met haar eigen gespecialiseerde eenheden heeft het Antwerpse politiekorps al veel mogelijkheden. We streven verder naar een optimale samenwerking tussen lokale politie, federale politie, douane, en magistratuur, met een specifieke focus op veiligheid in en rond de haven.

De strijd tegen drugs en georganiseerde criminaliteit blijft een prioriteit. Deze strijd moeten me voeren met alle overheden en Antwerpenaren samen. We zetten alles op alles om drugsbendes te bestrijden en hun netwerken te ontmantelen. Succesvolle operaties zoals het kraken van Sky ECC tonen aan dat onze politie en parket deze bendes effectief aanpakken. Internationale samenwerking, aangestuurd door de nationale drugscommissaris, is hierbij van cruciaal belang.

Tegelijkertijd erkennen we dat drugsgebruik ook een belangrijke zorg- en gezondheidsdimensie heeft. Ons drugsbeleid moet daarom een evenwicht vinden tussen preventie, zorg, en repressie. We zetten in op het voorkomen van drugsgebruik en ondersteunen elkaar in een warme gemeenschap, omdat de schadelijke effecten van drugsgebruik een groot risico vormen voor zowel de volksgezondheid als de veiligheid.

Politie met een hart voor Antwerpenaars, en een gerichte aanpak van criminaliteit, dat is onze ambitie voor ’t Stad.