We creëren aangename woonbuurten met ruimte voor opvang, school, werk, ontspanning en groen dicht bij huis
- We tekenen samen met de wijk aantrekkelijke en duurzame buurten uit voor de ontwikkeling van nieuwe stadsdelen:
- De gevangenis in de Begijnenstraat sluit over enkele jaren de deuren. Naast het behoud van het poortgebouw, zetten we in op innovatieve gezinswoningen, een uitbreiding van het Tropisch Instituut, het bouwen van een nieuw zwembad, een buurtpark en een moderne bibliotheek voor de binnenstad en de omliggende scholen.
- De herontwikkeling van de Stuivenbergsite moet een hefboom zijn voor de hele wijk. We leggen de focus op wonen in een groene omgeving, met collectieve voorziening zoals feest- en speelruimtes, sport- en zorgfaciliteiten, kantoren, horeca en andere voorzieningen voor de ruime omgeving.
- De rijkswachtkazerne in Wilrijk krijgt in samenspraak met sportclubs en omwonenden een invulling die focus op wonen, groen en sport.
- Van Nieuw Zurenborg en de stalplaats van De Lijn maken we een bruisende groene woonwijk met ruimte voor sociale woningen.
- Onze straten, voetpaden en fietspaden zijn vaak in erbarmelijke staat. Wegmeubilair wordt regelmatig omvergereden of opzettelijk beschadigd. Om de verloedering van onze straten tegen te gaan, creëren we voor ieder district een “interventieteam” voor openbaar domein. Dit team pakt problemen zoals putten, scheuren of loszittende tegels binnen de 48 uur aan. Indien een directe permanente oplossing niet binnen die tijd mogelijk is, verhelpen ze het probleem eerst tijdelijk. De kosten worden gedragen door de verantwoordelijke voor de schade of de bevoegde wegbeheerder.
- We verzetten ons tegen de geplande kaaitunnel langs de Scheldekaaien. We geloven dat deze erg dure tunnel extra verkeer zal aantrekken, waardoor de leefbaarheid en oversteekbaarheid van de Scheldekaaien ernstig in het gedrang komen. In plaats daarvan stellen we een autoluw, doch bereikbaar alternatief voor, dat ruimte biedt voor groen en terrasjes, en de Scheldekaaien transformeert tot een aangename woonerfzone die de stad en de rivier verbindt.
We koesteren ons onroerend erfgoed
- Zowel in het centrum als in onze districten kent onze stad veel bouwkundig erfgoed en historische panden die het straatbeeld positief bepalen. Dit willen we zoveel mogelijk zo houden, zonder nieuwe initiatieven en ondernemerschap in de weg te zitten. Momenteel zien we dat slimme aanvragers een coulant stadsbestuur treffen, en dat afbraak van historische panden geregeld toegelaten wordt. De publieke aantrekkelijkheid van onze straten gaat er door winstbejag op achteruit. Wij geloven in een terughoudende benadering bij sloopaanvragen of beeldbepalende verbouwingen.
- De panden op de inventaris met bouwkundig erfgoed zijn onze monumenten van morgen. We maken samen met Vlaanderen werk van de uitbreiding van die lijst met panden in Antwerpen. Zeker op vlak van (semi) openbare gebouwen maken we versneld werk van een inhaalbeweging.
- We bekijken samen met Vlaanderen welk bouwkundig erfgoed als beschermd monument moet erkend worden. Hierbij verliezen we ons naoorlogs modernistisch en postmodernistisch erfgoed uit het oog.
- We zetten in op de aantrekkelijkheid van onze mooie fortengordel. We werken een masterplan uit dat restauratie, een inhoudelijk programma en ontsluiting omvat.
- Antwerpen is terecht trots op zijn historische kerken. Het zijn tenslotte onze barokke schatkamers. We zetten ons in voor hun conservatie en renovatie. Tegelijkertijd verkennen we de mogelijkheden om religieuze gebouwen een nieuwe bestemming te geven. Met respect voor geschiedenis en erfgoed blazen we er nieuw leven in als maatschappelijke ontmoetingsplaatsen.
- Kasteel Schoonselhof verdient een renovatie en een nieuwe publieke invulling.
We investeren in respectvolle en groene begraafplaatsen
- We zetten ons in voor een begraafplaatsenbeleid dat ruimte biedt voor rouwende burgers. Begraafplaatsen worden groene oases waar mensen op een respectvolle en serene manier afscheid kunnen nemen van hun dierbaren. We investeren in het onderhoud en de ontwikkeling van deze ruimtes, met aandacht voor groenvoorzieningen, rustbanken, en wandelpaden die een rustige sfeer bevorderen.
- We zorgen voor voldoende faciliteiten om grafstenen en gedenkstenen te onderhouden en schoon te maken. Dit zorgt ervoor dat nabestaanden hun dierbaren op een waardige manier kunnen herdenken.
- Ook ouders van stilgeboren kindjes bieden we een betekenisvolle plek om te rouwen. We erkennen hun verlies en stellen een sterrenregister op waar ouders een stilgeboren kind symbolisch kunnen inschrijven. Daarnaast leggen we een sterrenbegraafplaats aan in Antwerpen om ouders een fysieke plek te geven om te rouwen en herdenken.
We werken een Antwerps toiletbeleid uit
- In Antwerpen is er dringend nood aan een doordacht toiletbeleid om de toegankelijkheid en beschikbaarheid van openbare toiletten te verbeteren. Naar analogie met de openbare toiletten aan tankstations in Duitsland ontwikkelen we een systeem waarbij we een groot aantal openbare toiletten voorzien binnen een aanbestedingscontract. Dit heeft twee concrete voordelen. Ten eerste kunnen stadsbewoners en bezoekers voor een klein bedrag rekenen op schone, nabije en toegankelijke toiletten. Ten tweede ondersteunen we de Antwerpse middenstand en handelaars. Een toiletbezoek levert immers een tegoedbon op, te gebruiken bij winkeliers aangesloten bij het systeem.
We voorzien voldoende openbare ruimte voor de verzorging van kleine kinderen
- We creëren speciale ruimtes waar ouders in alle rust kunnen afkolven of borstvoeding kunnen geven, met voldoende privacy voor wie dat wenst.
- Daarnaast voorzien we verschoonplekken waar ouders die een dagje in onze stad doorbrengen hun kinderen comfortabel en hygiënisch kunnen verschonen.