Betaalbaar wonen is meer dan alleen een dak boven je hoofd. Het gaat om wonen in een stad waar iedereen zich thuis voelt, met verzorgde straten, groene pleinen en levendige buurten. Enkele van de grote uitgagingen voor Antwerpen zijn de groeiende woonnood en de klimaatverandering. Daarom zetten wij in op een leefomgeving die niet alleen tegemoetkomt aan de noden van vandaag, maar ook klaar is voor die van morgen. Ons doel is om van Antwerpen de meest leefbare, gezellige en veilige stad te maken, waar wonen betaalbaar, energiezuinig en van hoge kwaliteit is. Antwerpen is van iedereen, en samen zorgen we ervoor dat iedereen een fijne plek heeft om te wonen. Dat is onze ambitie voor ’t Stad.
We bevorderen betaalbaar wonen voor iedereen in de Stad
- We geven jonge gezinnen, pas afgestudeerden en alleenstaanden met een beperkt modaal inkomen volop kansen om betaalbaar te wonen. Zij krijgen voorrang bij de aankoop van te renoveren voormalige sociale woningen.
- We zijn voorstander van het ‘Community Land Trust’-model en erfpacht om betaalbaar wonen in de stad te bevorderen. Hierbij blijft het grondeigendom van de stad, en kopen bewoners enkel de woning zelf. Dit houdt de kosten laag en maakt het voor meer mensen haalbaar om in de stad te blijven wonen.
- We stimuleren Hamsterkopen. Een startkapitaal bij elkaar sparen is niet evident, zeker niet als je elke maand nog huur moet betalen. Het is echter wel noodzakelijk als je je eerste woning wil kopen. Hamsterkopen maakt gecombineerd sparen en huren mogelijk. De woning die je graag wil kopen huur je eerst, en als je binnen een vooraf vastgelegde periode beslist de woning te kopen, kan je een percentage van de al betaalde huur aftrekken van de aankoopsom. Zo ondersteunen we de opbouw van kapitaal tijdens de huurperiode. Hamsterkopen maken we wettelijk mogelijk voor Sociale Huisvestingsmaatschappijen, en stimuleren we bij stadsontwikkelingsprojecten.
- We werken een rollend fonds uit voor panden met renovatienood. Vele gebouwen hebben nood aan een structurele en energiebesparende renovatie. We willen de woonkwaliteit van de gebouwen in Antwerpen verbeteren, ook voor eigenaars met een beperkt inkomen. Eigenaars met een achtergesteld pand krijgen een renovatiebudget voor broodnodige renovaties ter beschikking. De eigenaar kan dankzij dit rollend fonds op korte termijn de nodige investeringen uitvoeren om de leefbaarheid en duurzaamheid van zijn enige en eigen woning te verhogen. Wanneer de woning wordt verkocht, betaalt de eigenaar het bedrag terug. Daarom spreken we van een rollend fonds.
- Voormalige sociale woningen, die niet meer geschikt zijn voor sociale woningmaatschappijen, verkopen we met voorrang aan kopers met een beperkt aankoopbudget. Zo krijgen zij de kans om deze woningen zelf te renoveren.
- We onderzoeken verder de mogelijkheden van geconventioneerd huren om de toegang tot de private huurmarkt voor inkomenszwakke huurders te verbeteren. Veel huurders hebben moeite om een betaalbare woning te vinden. Met geconventioneerd huren worden verhuurders gestimuleerd om aan deze doelgroep te verhuren, door voordelen te bieden zoals een gegarandeerde betaling van een deel van de huurprijs. Deze maatregel moet leiden tot betere bescherming van inkomenszwakke huurders en een positievere instelling van de verhuurders naar deze groep toe.
- We maken alternatieve woonvormen zoals ‘sociaal samenwonen’, co-housing of kangoeroewonen toegankelijker. Mensen met recht op een uitkering of vervangingsinkomen die met andere gezinnen samenwonen, moeten hun uitkering kunnen behouden. Momenteel leidt het delen van een woning vaak tot een te groot financieel verlies. Het OCMW Antwerpen zal hiervoor een werkbaar kader uitwerken om deze woonvormen te ondersteunen.
We breiden het aantal sociale woningen in Antwerpen verder uit
- We bouwen nieuwe sociale woningen in wijken waar het aantal sociale woningen lager ligt dan het stedelijk gemiddelde.
- In buurten met een hoge concentratie sociale woningen richten we ons op de renovatie van bestaande sociale woningen en zoeken we nieuwe bestemmingen voor sterk verouderde woningen.
- We monitoren continu het effect van onze maatregelen op betaalbaar wonen en stemmen het aantal bijkomende sociale woningen hierop af.
- In nieuwe wijken zoals Nieuw-Zurenborg, de Stuivenbergsite of de gevangenissite, voorzien we meteen minimaal 10% sociale woningen.
- We beperken het aantal leegstaande sociale woningen tot een absoluut minimum. Dit is de snelste manier om mensen sneller toegang te geven tot een sociale woning.
- Sociale woningen zijn er voor iedereen die er recht op heeft, en moeten aansluiten bij de behoeften van de bewoners. We streven naar een evenwichtige match, zodat grote gezinnen terechtkomen in ruime woningen en kleinere huishoudens worden aangemoedigd te verhuizen naar een meer passende woning. Dit ondersteunen we met een bonus-malus prijsbeleid waarbij de huurprijs stijgt als het aantal bewoners daalt, en met verhuisvergoedingen.
- We blijven inzetten op innovatieve woonprojecten, waarbij zowel de private als de non-profitsector een rol kunnen spelen. Zo zorgen we voor een divers en flexibel aanbod aan woonoplossingen.
We vechten samen tegen huisjesmelkerij en leegstand
- We intensiveren de strijd tegen huisjesmelkerij door meer in te zetten op controles van de woonkwaliteit, een nultolerantiebeleid voor niet-reglementair opgedeelde woningen zonder vergunning, en het opzetten van een anoniem meldpunt. We versterken daarbij de controlediensten met extra middelen en mensen.
- De stad voert een actief beleid tegen leegstand en treedt op als leegstanddirigent en bemiddelaar. Eigenaars van leegstaande panden worden gecontroleerd en gesensibiliseerd. Waar nodig grijpt de stad in om leegstaande panden te renoveren.
We werken samen aan het verduurzamen van onze woningen
- We informeren zowel eigenaars als bewoners over woonkwaliteitsnormen en beschikbare renovatiepremies. Huurders die te maken hebben met problemen zoals vocht of slechte verluchting, bieden we gerichte ondersteuning en advies. We streven naar gezonde en kwalitatieve woningen voor iedereen.
- We breiden het energiebesparingsfonds van de stad verder uit, met als doel de dienst die woningen scant op energiezuinigheid verder te ontwikkelen. Deze dienst moet toegankelijker worden voor alle Antwerpenaren, zowel voor eigendommen als huurwoningen. We zorgen ervoor dat dit fonds beter bekend wordt bij de Antwerpenaren.
- We schalen de recente aanpak met betrekking tot het verduurzamen van appartementsgebouwen in mede-eigendom op. Een aanpak die werkt moeten we versnellen.
- Eigenaars van woningen krijgen toegang tot een rollend fonds voor verhuurders, dat dient als voorfinanciering voor energiezuinige renovaties. In ruil voor deze steun worden de woningen na renovatie verhuurd aan een gereguleerde huurprijs, totdat de renovatiekosten zijn terugbetaald.