We gaan samen voor 100% klimaatneutrale woningen in 2050 volgens het Klimaatakkoord van Parijs
- Aan de hand van verschillende innovatieve projecten werken we samen, Stad en burgers, aan het bouwen en verbouwen van energieneutrale woningen.
- Met slimme waternetten, energiebesparende maatregelen en hernieuwbare energie verminderen we de gezamenlijke klimaatimpact van alle woningen met 20% tegen 2030.
- We investeren in het waternet om met restwarmte van bedrijven of industrie uit de haven onze woningen te verwarmen.
- We richten een Antwerpse Klimaat Coöperatie op. De stad start een klimaatfonds om de noodzakelijke klimaat- en energie-investeringen in de stad te financieren. Elke Antwerpenaar kan spaargeld mee investeren in deze coöperatie, dat vervolgens ingezet wordt om stedelijke gebouwen, sociale woningen en zelfs hele wijken efficiënt te renoveren en klimaatneutraal te maken.
- We ondersteunen de collectieve aanleg van groendaken en dak- en muurisolatie. We voorzien een premie voor bewoners die samen hun woning laten isoleren of vergroenen, en dat vanaf vijf woningen. Hiermee kunnen de bewoners en/of eigenaars een verbouwcoördinator aanstellen die hen ondersteunt.
- Op dezelfde wijze ondersteunen en faciliteren we de aanleg van zonnepanelen op gedeelde daken. Ook al schijnt de zon, niet iedereen heeft een geschikt dak om zelf zonnepanelen te plaatsen. We zien echter een onbenut potentieel op grote en geschikte daken van publieke of private eigendom.
- Het Ecohuis geeft advies aan Antwerpenaren over stedelijk groen en begeleidt hen, indien nodig, bij de aanvraag van de stedenbouwkundige vergunning. Antwerpenaren vinden in het Ecohuis ook advies op maat om hun woonst te verduurzamen. We versterken hierrond de dienstverlening.
We geven als Stad het goede voorbeeld
- Alle nieuwe gebouwen van de stad bouwen we meteen klimaatneutraal. Voor het bestaand patrimonium zorgen we ervoor dat de EPC-scores structureel verbeteren.
- Pakjesdiensten organiseren we op een duurzame manier. Stedelijke logistiek (rondbrengen van pakjes, leveringen voor winkels, afvalophaling,…) draagt immers buitenproportioneel bij aan vervuiling. Het staat in voor een kwart van de CO2-uitstoot en voor 30-50% van emissies als stikstofdioxide en fijnstof. Daarnaast speelt logistiek ook een rol in files, verkeersveiligheid, ruimtebeslag en geluidsoverlast. We ondersteunen het Vlaamse project om als centrumstad vanaf 2025 grote stappen te zetten naar een emissievrije stadslogistiek. Zo weren we voorgoed vervuilende vracht- en bestelwagens uit de stad voor stadslogistiek.
- Zolang de Lage Emissie Zone (LEZ) bestaat, herinvesteren we de opbrengsten uit LEZ-boetes in de vergroening van de stad. Denk hierbij aan groendaken, toekomstbomen, groene plein en parken,… bij voorkeur in de omgeving van scholen en piekzones. Groen in de stad draagt sterk bij aan een afname van fijnstof in de lucht en verfraait onze buurten. Zo draagt een auto die per overtreding de LEZ binnenrijdt alsnog positief bij aan een betere luchtkwaliteit in onze stad.
- Een uitbreiding van de Luchthaven in Deurne is niet aan de orde voor ons. Als de luchthaven haar exploitatie verder wil zetten, kan het enkel als ze per direct financieel zelfbedruipend wordt. Op termijn lijkt ons de exploitatie van de luchthaven van Deurne moeilijk te worden, aangezien het steeds meer in het midden van stedelijk gebied komt te liggen. Indien de luchthavenexploitatie op termijn zou wegvallen, voeren we een maatschappelijk debat over een alternatieve invulling. Hierin moeten we meer visionair zijn dan het louter aanleggen van een park. We kijken naar Tempelhof in Berlijn als mooi voorbeeld.
- De buskotje van De Lijn hebben ondergewaardeerd potentieel voor de verduurzaming en vergroening van onze stad. In Antwerpen worden er ongeveer 900 buskotjes door JCDecaux beheerd en onderhouden. Sinds een jaar worden ze uitgerust met groendak en/of een zonnepaneel. 75% van de kosten worden hiervoor gedragen door de Vlaamse overheid. Een buskotje heeft ongeveer 4m² dakoppervlak. Door alle buskotjes in Antwerpen uit te rusten met een groendak, zou jaarlijks tussen de 530 en 4560 kilogram CO2 uit de lucht genomen kunnen worden en dat zonder enig extra ruimtebeslag. Daar komt de extra verkoeling in de straat, het nut voor de biodiversiteit en de wateropvangcapaciteit nog eens bovenop. Door op elk buskotje twee zonnepanelen te leggen, voorzien we 1800 extra zonnepanelen in de stad voor de energievraag op ons openbaar domein.