We ontharden ’t Stad
- Onze ambitie ligt hoog: 15% van alle Antwerpse verharde straten, pleinen en voetpaden vervangen we door een groene invulling. Door zinloze verharding van publiek domein te slopen en te vergroenen, sijpelt het regenwater beter door, voorkomen we overstromingen, vangen we fijn stof op, koelt de stad af en krijgen dieren en planten weer kansen. We maken en realiseren een onthardingsplan. We geven dit plan op stadsniveau samen met de Antwerpenaar vorm, en bekijken hierbij iedere buurt individueel. Parkeerstroken en parkeerplaatsen leggen we vanzelfsprekend aan in een waterdoorlatend materiaal.
We vergroenen ’t Stad
- Wij gaan voor een duurzame en groene 15 minuten stad. Op 2 minuten wandelen van elke woning moet woongroen te vinden zijn met een zitbankje. Op 5 minuten wandelen vindt iedereen een buurtpark, op 15 minuten wandelen een groter stadspark. De aaneenschakeling van dit woon-, wijk- en stadsgroen via groenwegen en trage wegen vormt een netwerk waardoor bewoners zich in een aangename omgeving vlot kunnen verplaatsen. We realiseren hiervoor gefaseerd het bestaande Antwerpse Groenplan en waken erover dat we toekomstige verbindingen niet hypothekeren. De overkapping van de Ring maakt hier ook deel van uit.
- Waar we nog niet aan deze voorwaarden voor groen voldoen, wordt er plaats voor meer buurtgroen voorzien. Als we elke 150 meter een kleine groene ruimte creëren, maken we Antwerpen al veel leefbaarder.
- In dichtbevolkte woonbuurten wonen veel Antwerpenaren zonder tuin of groene buitenruimte. We creëren buurtparken door pleinen te ontharden en de selectieve sloop van verwaarloosde leegstaande panden.
- We investeren in Toekomstbomen, bomen die de ruimte krijgen om te kunnen uitgroeien tot monumentale bomen. Onze stad telt reeds 957 toekomstbomen. We willen dit op termijn optrekken tot 5.000 toekomstbomen door te investeren in standplaatsverbetering en nieuwe bomen. Hoe groter de boom, hoe mooier de stad en hoe groter zijn bijdrage aan een gezonde lucht.
- We stellen een Groenmeester aan voor ’t Stad. Dit is een onafhankelijke functie, zoals de nachtburgemeester. Deze Antwerpenaar kan inwoners en betrokkenen verenigen en het stadsbestuur uitdagen om de vergroening van het publiek domein te verbeteren.
- Tuinstraten met publieke terrassen en straatplanten maken van een grijze straat een leefbare, gezellige ontmoetingsplaats. Een dak, muur of straat bekleed met planten vangt bovendien ook fijn stof op. We gaan daarom ook voor collectieve dakparken. We maken een ‘groendakplan’ dat bepaalt waar we grote publieke groendaken kunnen aanleggen, toegankelijk maken of met elkaar kunnen verbinden via loopbruggen en trappen. We denken hierbij aan daken van warenhuizen, scholen of openbare zwembaden. Samen met de eigenaars en buurtbewoners geven we dit plan vorm en voeren we het uit.
- Bij de heraanleg van straten spreken we elke straatbewoner actief aan, om hen te informeren over de plannen en feedback te vragen. Van deze gelegenheid wordt gebruikgemaakt om aan elke burger te vragen of hij een geveltuintje wil. Bloemen en planten dragen immers bij aan de biodiversiteit en een aangename buurt. Het onderhoud van dit stuk groen is de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de woning.
- We ondersteunen en faciliteren de initiatieven van buurtmoestuinen of volkstuinen, zoals de Samentuin in Deurne. Deze groene voedseloases brengen niet enkel buurtbewoners samen, het bevordert de mentale gezondheid van deelnemers en zorgt voor zeer lokale voedselvoorziening.
- We voorzien meer groene longen in Antwerpen op Spoor Oost, de Stuivenbergsite, de Groenplaats en op Nieuw-Zurenborg.
We verblauwen ’t Stad
- In 2019 werd het Antwerps Waterplan goedgekeurd, met verschillende voorstellen om water een plek te geven in de stad. Helaas is hier sindsdien weinig mee gebeurd. Water is een kostbaar en schaars goed en we moeten er slimmer mee omgaan. Daarom gaan we het waterplan van de stad verder uitwerken en, nog belangrijker, daadwerkelijk uitvoeren. Veel daken van overheidsgebouwen en scholen vangen jaarlijkse duizenden liters water op, zeker in een regenachtig jaar zoals 2024. Dit water kan veel efficiënter worden ingezet. Als deze gebouwen dicht bij groene zones liggen, kunnen we het opgevangen water direct naar deze groene oases leiden. Is dat niet mogelijk is, dan kunnen we het water opvangen in strategisch geplaatste tonnen, zodat de groendiensten het kunnen gebruiken voor het onderhoud van stedelijk groen. Daarnaast kunnen ook burgers het water benutten voor het onderhoud van hun tuin of zelfs voor het wassen van hun wagen tijdens de zomermaanden.