Openbaar vervoer

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Openbaar vervoer dient om Antwerpenaren in de eigen stad van A naar B te krijgen, en niet alleen om bezoekers en toeristen vlot in de stad te krijgen. Deze aandacht is nu oneerlijk verdeeld. De oplossing hiervoor is om meer en beter in te zetten op openbaar vervoer, niet door de opdracht van De Lijn over te nemen in een eigen vervoersbedrijf. Het openbaar vervoer in Antwerpen moet toegankelijker, sneller, stipter en frequenter. Alle reizigers moeten opstapplaatsen vlot en veilig kunnen bereiken. Dat zijn onze doelstellingen.

  • We investeren in openbaar vervoer
    • We dringen aan bij de Vlaamse overheid om meer te investeren in openbaar vervoer. We willen het jaarlijkse investeringsbudget van De Lijn optrekken van 270 miljoen euro naar 370 miljoen euro. Zo heeft De Lijn 100 miljoen euro per jaar extra om te investeren. Het investeringsbudget moet niet enkel gebruikt worden voor het aanleggen van nieuwe traminfrastructuur, maar ook in het broodnodige onderhoud van wat er al is. Daar is in het verleden te vaak geen of weinig aandacht voor geweest, wat leidt tot situaties die we nu kennen met kapotte roltrappen, lekken in stations en betonrot in tunnels. Daarom willen we De Lijn alle ruimte geven om een inhaalbeweging in te zetten. We openen eerst de ongebruikte infrastructuur die aanwezig is (zoals onder de Pothoekstraat/Kerkstraat en de haltes onder de Turnhoutsebaan) en laten het noodzakelijk onderhoud uitvoeren. Plannen om nieuwe tramtunnels aan te leggen waarvan het kostenplaatje in de miljarden loopt, is wat ons betreft momenteel niet de prioriteit.
    • De hertekening van ons tramnet is niet evident, maar wel broodnodig. Herzieningspogingen faalden de laatste jaren meermaals. Grote aanpassingen vergen politieke moed: er zullen altijd gebruikers zijn die hun favoriete tramlijn aangepast zien worden of zelfs zien verdwijnen. Maar het huidige tramnet barst uit zijn voegen. Wanneer te veel tramlijnen door dezelfde kokers rijden, zorgt één vertraging voor een kettingreactie, met drastische gevolgen voor vele reizigers. Wij geloven in efficiëntere verbindingen met minder vertraging, comfortabele overstapmogelijkheden en goede reizigersinformatie.
  • We werken samen aan de verbetering van het gehele tramnetwerk en kijken ook naar treinsporen om verbindingen in Antwerpen te faciliteren
    • Elke premetrolijn rijdt door het centrum. Dat is onnodig en inefficiënt. We hebben nood aan tramverbindingen rond de stad, en niet alleen door de stad. We leggen een districtstramroute aan, zodat pendelaars die van het ene district naar het andere moeten, snel en efficiënt op hun locatie geraken en niet worden omgeleid door het centrum van de stad.
    • We gebruiken het treinspoor en de stations langs de Singel als snelle tramroute. Deze drukbezochte baan is voor vele Antwerpenaren een belangrijke weg om af te leggen. Met deze tramlijn kunnen we vele personenwagens van de baan houden. Dit creëert ook extra openbaar vervoersmogelijkheden voor het Sportpaleis en tot in de haven.
    • We verbeteren de treinverbinding tussen stations Berchem en Luchtbal. Dergelijke verplaatsingen worden momenteel amper gefaciliteerd. Dit wordt momenteel uitsluitend gebruikt als treinverbinding, maar zou kunnen functioneren als snelle tramverbinding. ’t Stad, NMBS en de Lijn moeten dringend afspraken maken over het efficiënt benutten van treininfrastructuur als stedelijk vervoersnetwerk. De Antwerpenaar moet met één stedelijk openbaar vervoer abonnement gebruik kunnen maken van beide netten.
  • We verbeteren de toegankelijkheid van het Openbaar Vervoer
    • Comfortabele en veilige haltes en stations zijn essentieel, maar moeten ook bereikbaar zijn. Ontoegankelijke premetrostations en tram- en bushaltes pakken we aan. We maken versneld alle premetrostations toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn, gaande van de rolstoelgebruiker tot mensen met een kinderwagen. Wij laten niemand aan de kant staan.
    • We verhogen het aantal stelplaatsen voor de trams. Momenteel hebben we te weinig stallingscapaciteit om ’s nachts al onze trams te parkeren, en er zijn al nieuwe trams besteld. Betere stelplaatsen betekent ook betere onderhoudsfaciliteiten en een kwaliteitsvolle werkomgeving voor het personeel van De Lijn.
    • Bij de afstelling van verkeerslichten geven we prioritair groen voor openbaar vervoer. Dit is een quick-win op vlak van doostroming. Zo zorgen we ervoor dat de commerciële snelheid van het tramnetwerk terug op peil geraakt en bussen vlot over de busbanen rijden. Wanneer er geen bus of tram is, moeten voetgangers, fietsers en auto’s niet nodeloos wachten.
  • We verbeteren reizigersinformatie
    • Reizigers hebben recht op goeie informatie. Momenteel hangt in elk station en elke tram/bus een plan van het Antwerps openbaarvervoernetwerk, maar deze zijn vaak verouderd. Trams rijden regelmatig met naar een andere bestemming dan aangegeven. Zowel offline als online werken we aan moderne en correcte reizigersinformatie. Dankzij realtime reizigersinformatie weten reizigers wanneer de tram of bus aankomt en welke aansluitingen ze kunnen maken met andere openbaarvervoersmodi, deelfietsen en -auto’s. In elk station wordt correcte en digitale informatie voor de reizigers voorzien.
  • We bevorderen veiligheid en orde
    • Stadstoezichters helpen hun collega-toezichters van De Lijn om de veiligheid en orde te bewaren op tram, bus en in stations. We controleren meer op de veiligheid en respect op de trams.
    • We ijveren voor een versnelde opwaardering van station Luchtbal: beter veiligheid met meer camerabeveiliging, reizigersinformatie, fietsstallingen, ticketautomaten, en overdekte perrons.
  • We creëren naadloze overstapmogelijkheden
    • Met beveiligde fietsenstallingen vlakbij bus- en tramhaltes creëren we overstapplaatsen in de stad die u en mij uitdagen om de wagen aan de kant te laten.
    • We behouden de verhoogde frequentie van het centrumveer tussen het Steenplein en Linkeroever, en de Waterbus.

Gerelateerde standpunten