Zwerfvuil & afvalophaling

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

We zijn het er allemaal over eens: de Antwerpenaar wil leven in een stad zónder sluikstort of zwerfvuil. Meer nog, een nette Stad verhoogt onze levenskwaliteit. Veegteams en afvalophalers leveren lovenswaardige inspanningen om de straten schoon te krijgen en houden, maar samen komen we verder. De drempels voor de Antwerpenaar om te recycleren en sorteren moeten zo laag mogelijk zijn. Sluikstorters moeten we opsporen én bestraffen. Dankzij een totaalaanpak en sensibiliseringsacties kunnen we sterke resultaten boeken. Een Antwerpen zonder sluikstort en zwerfvuil, dat is onze ambitie voor ’t Stad.

We gaan de strijd aan tegen zwerfvuil en sluikstorten

  • Wie betrapt wordt op sluikstorten of het achterlaten van zwerfvuil wordt beboet. We maken het meldpunt van sluikstorten eenvoudig en garanderen dat de stad gemeld sluikstort binnen 24 uur verwijdert, om het aantrekken van bijkomend afval te voorkomen.
  • We zetten camera’s in om zwerfvuil tegen te gaan. Naast de analyse van camerabeelden en het systematisch doorzoeken van sluikstort door politie en stadsdiensten, richten we ons op preventie met duidelijke boodschappen op sluikstortgevoelige plaatsen om overtreders te ontmoedigen.  
  • We blijven inzetten op sensibiliseringsacties en vorming voor minder afval, in samenwerking met OVAM.
  • Iedereen picknickt graag. Maar sluikstort op pleinen, markten en parken op warme of drukke momenten is een probleem. We volgen daarom de capaciteit van vuilbakken op deze publieke plaatsen op. Afhankelijk van de noden organiseren we sensibiliseringsacties ter plaatse, regelen we een meer frequente ophaling, of laten we extra vuilbakken bijplaatsen.

We maken recycleren en sorteren toegankelijker

  • Het nieuwe statiegeldsysteem op plastic flesjes en blikjes zal het zwerfvuil aanzienlijk verminderen. We bereiden ons voor om dit systeem naadloos te integreren in ons afvalbeleid.
  • We blijven voorstander van sorteerstraten, waarmee inwoners op een moment dat hen het beste uitkomt afval kunnen wegbrengen naar centrale punten, vergelijkbaar met glasbollen. Dit zorgt ervoor dat elke Antwerpenaar een afvalverwerking op maat heeft. We streven ernaar om de helft van het huishoudelijk afval in de stad via ondergrondse sorteerstraten op te halen, wat leidt tot minder afvalzakken, vuilniswagens en uitstoot.
  • We breiden publieke vuilbakken uit met sorteeropties en aparte kokers voor hondenzakjes rondom hondenparken. Niet alles wat in vuilbakken op straat wordt geworpen, is restafval. Ook uit publieke vuilnisbakken kunnen plastic fracties gerecupereerd worden.
  • Beperkt bereikbare en dure recyclageparken werken sluikstorten in de hand. We breiden de vrije uren uit waarvoor de Antwerpenaar niet hoeft te reserveren, herbekijken de tarieven voor veel gesluikstorte fracties, schaffen de minimumtarieven af zodat de burger enkel betaalt voor wat hij binnenbrengt, en introduceren kansentarieven.
  • We zorgen ervoor dat elke Antwerpenaar, ongeacht zijn woonplaats, een containerpark op maximaal 7km kan bereiken. We leggen een containerpark aan in Berendrecht-Zandvliet-Lillo.
  • De pop-up containerparken en mini-recyclagepunten zijn een succes en worden uitgebreid. Met efficiënte communicatie breiden we de inzet van deze mobiele ophaalpunten uit, die 24/7 beschikbaar zijn en gelijkmatig over de districten verspreid worden. Dit doen we samen met de bestaande sorteerstraatjes en ophaalrondes, zodat ook andere laagdrempelige afvalfracties aangeboden kunnen worden. Ook tijdens buurtfeesten komen pop-up containerparken tot bij de Antwerpenaar.

We streven naar een efficiënter afval-ophaalbeleid

  • Momenteel worden in Antwerpen centrum alle afvalfracties wekelijks opgehaald, terwijl in districten een tweewekelijkse afwisseling geldt voor PMD en karton. We streven naar een gelijktrekking van ophaalmomenten door de invoering van volledige wekelijkse PMD- en karton-ophaalmomenten in districten, zeker gezien de uitbreiding van afvalsoorten in de blauwe zak.
  • We geven als ‘t Stad het goede voorbeeld door huisvuil ’s nachts op te halen rondom scholen. Met venstertijden voor vrachtwagens voorkomen we zwaar vervoer rond kinderdagverblijven en scholen op momenten dat ouders hun kinderen brengen of ophalen. Dit gebeurt in overleg met lokale handelaars.

Gerelateerde standpunten