We zetten in op een intensieve samenwerking tussen politie, douane en justitie
- Een constructieve wisselwerking tussen lokale politie, federale politie, douane en justitie is cruciaal voor een doeltreffend en kwalitatief veiligheidsbeleid. We blijven deze samenwerking bevorderen. Samenwerkingsteams zoals het KALI-team hebben in het verleden aangetoond hoe intensieve samenwerking kan leiden tot indrukwekkende resultaten, zoals het opsporen en in beslag nemen van geldstromen van drugscriminelen via het “follow the money”-principe of het kraken van criminele communicatie zoals Sky ECC. Politieke obstakels die dergelijke samenwerkingen belemmeren, zijn onaanvaardbaar.
- De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen heeft nood aan een actief personeelskader van 550 personeelsleden om effectief te kunnen opereren. Eind 2023 was dit aantal slechts 462. Een volledige bezetting is essentieel om de uitdagingen op het terrein aan te pakken; we blijven daarom bij de federale overheid aandringen op het voorzien van deze capaciteit.
- In 2023 werden de Federale Scheepvaartpolitie en douane in Antwerpen verder versterkt, met een toename van het personeel van 186 naar 312 medewerkers en de oprichting van een eigen rechercheteam voor drugsdossiers in de haven. Er is ook een Havenbeveiligingskorps opgericht om de haven beter te bewaken. We blijven pleiten voor de verdere uitbouw van dit korps en voor adequate infrastructuur aan beide oevers van de Schelde.
- Om straffeloosheid tegen te gaan, is de magistratuur versterkt en verder gespecialiseerd om de strijd tegen drugscriminaliteit in de haven te voeren. De coördinatie is in handen van de havenprocureur, die een cruciale rol speelt in de aanpak van drugscriminaliteit. Dit team magistraten is bevoegd voor het gehele havengebied, inclusief Oost-Vlaanderen. We ondersteunen en faciliteren de werking van dit team waar mogelijk.
We investeren in een moderne uitrusting en een strategische inzet
- De lokale politie, federale politie en douane verdienen moderne en goed werkende uitrusting om hun taken uit te oefenen en zichzelf te beschermen. Antwerpen heeft het grootste lokale politiekorps van het land. Daarom streven we naar een doordacht en verantwoordelijk aankoopbeleid, waarin meer synergiën worden gezocht met de federale veiligheidsdiensten.
- Op basis van veiligheidsanalyses en -informatie worden kwetsbare plekken in ‘t Stad (zoals de haven, religieuze instellingen, de diamantwijk, stationsomgevingen, metrostations en het Schipperskwartier) in kaart gebracht. Op deze hotspots zetten we de juiste veiligheidsmaatregelen in.
- Het doelgericht inzetten van camera’s kan bijdragen aan een veiligere stad. Camera’s kunnen een oplossing bieden, maar constante videobewaking mag nooit een doel op zich zijn. De inzet van camera’s moet altijd binnen een duidelijk kader gebeuren.