Nabije politie

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

We versterken de nabijheid en toegankelijkheid van de lokale politie

  • We versterken de wijkagenten en wijkteams van de lokale politie. De wijkagent maakt onze politie herkenbaar en aanspreekbaar. Wijkteams staan niet tegenover de Antwerpenaar, ze zijn zélf Antwerpenaar. Daarom moeten ze voor iedereen aanspreekbaar zijn. Zo kan de wijkagent snel inspelen op elementen van overlast, zelfstandig orde herstellen bij ‘kleine’ criminaliteit en andere politiecollega’s nauwkeurig informeren. Een wijkagent kent zijn buurt, inwoners en inbraakgevoelige plekken. Door verbeterde wijkwerking krijgt de wijkagent de ruimte en middelen om elke voordeur in zijn buurt te leren kennen.
  • Antwerpenaren die aangifte willen doen of de politie nodig hebben, moeten terechtkunnen in laagdrempelige wijkkantoren. Deze kantoren vervullen een sleutelfunctie in de politieorganisatie van de stad. Hoewel afspraken bij voorkeur digitaal gemaakt worden, is het belangrijk dat er alternatieven zijn voor mensen die hier meer moeite mee hebben. Goede dienstverlening valt of staat met haar toegankelijkheid, daarom breiden we de openingsuren van onze politiekantoren uit. Op strategische locaties in de stad zouden meer kantoren ’s nachts geopend moeten blijven.
  • Discriminatie of etnisch profileren bij de veiligheidsdiensten is volledig uit den boze. We zetten ons in voor een rechtvaardige politieorganisatie waar elke burger zonder uitzondering gelijkwaardig en met respect behandeld wordt.

We investeren in de relatie tussen jongeren en politie

  • 53% van de Vlaamse jongeren geeft aan zich angstig te voelen wanneer ze de politie zien, 30% voelt zich zelfs geviseerd. Daarom blijven we continu investeren in de relatie tussen jongeren en de politie. Er moet meer aandacht zijn voor het jongeren- en kinderrechtenperspectief in politionele taken. Zeker bij kinderen en jongeren is het noodzakelijk dat zaken duidelijk worden uitgelegd en toegelicht. Jongeren moeten weten dat er grenzen zijn aan hun ontdekkingstocht, begrijpen wat de opdracht van de politie is, en wat het mag en kan doen om doen om deze opdracht te vervullen.
  • In Antwerpen moedigen we initiatieven aan die de relatie tussen jongeren en de politie verbeteren. Het Rookies-project van de Federale Politie biedt jongeren tussen 14 en 18 jaar een inleefstage. Bij de Politiezone Brussel-Hoofdstad Elsene worden elk jaar ‘cadetten’ verwelkomd om kennis te maken met de werking van de politie. Deze initiatieven zorgen ervoor dat jongeren de politie beter leren kennen en dat agenten zich kunnen inleven in de leefwereld van jongeren. Wederzijds begrip leidt tot beter contact. We moedigen dergelijke projecten ook in Antwerpen aan. Ons stedelijk jeugdwerk biedt bijvoorbeeld workshops aan voor agenten om jongeren beter te begrijpen. Ook informele momenten, zoals voetbaltoernooien tussen agenten en jongeren in de wijken, kunnen helpen om vertrouwen op te bouwen.

We zetten in op verbeterde preventie en samenwerking tegen radicalisering en extremisme

  • Een nabije politie kent haar burgers en kan hierdoor ook het preventieve beleid versterken. De wijkagent is de terreinexpert die de vinger aan de pols houdt in onze buurten, voelt aan wanneer er iets fout gaat en helpt mensen met zowel grote als kleine problemen. En om terreinexpert te worden, moet je de combi uit en de straat op!
  • De lokale politie neemt een regierol op zich om samen met andere lokale partners radicalisering en extremisme sneller te detecteren. We blijven inzetten op de werking van de Lokale Integrale Veiligheidscellen (LIVCR’s), die bijdragen aan de vroegtijdige signalering en aanpak van deze problematiek.

 

Gerelateerde standpunten