Gepubliceerd

Deel dit standpunt

Elke euro uitgegeven aan sporten en bewegen, levert een sociale impact op van 3,56 euro. Sport verdient dus zeker een blijvende plaats in onze bruisende stad. Sport is leuk en gezond; het maakt ons sterk en weerbaar, het ontspant en brengt mensen samen. Bijna 65% van de volwassen Antwerpenaren sport, en bij onze jongeren loopt dit zelfs op tot 90%. Sportevenementen laten Antwerpen bruisen, en sportinfrastructuur draagt bij aan een aantrekkelijke en leefbare stad met gezonde inwoners. We pleiten voor een breed sportbeleid, want sport verdient een plaats op school, in bouwplannen, in het verenigingsleven, in ons gezondheidsbeleid en in de zorg en in de strijd tegen criminaliteit, verslavingen en eenzaamheid. De Antwerpenaar in beweging houden, dat is onze ambitie voor ’t Stad.

We investeren in nieuwe sportinfrastructuur en stimuleren buitensport

  • We zetten in op de renovatie en bouw van sportinfrastructuur, waaronder sporthallen, atletiekvelden, kunstgrasvelden, turnzalen en tennisvelden, om aan de groeiende sportieve behoeften te voldoen. We brengen hiermee sportinfrastructuur in elke buurt van onze stad dicht bij de Antwerpenaar. We hebben ook aandacht voor populaire niet-balsporten zoals turnen, gevechtssport en dans.
  • We voorzien voldoende middelen voor onze sportclubs, en indexeren deze jaarlijks
  • Bij nieuwbouw en renovatie schenken we maximale aandacht aan algemene toegankelijkheid van de infrastructuur. We werken ook samen met G-sport Vlaanderen een visie uit op sporten voor iedereen.
  • Met 250 extra buitensportlocaties, zoals looppistes, slacklines, mountainbikeroutes, speelpleinen, calisthenicsplekken en tennistafels in parken en op pleinen, moedigen we alle Antwerpenaren aan om op hun eigen niveau spontaan, toegankelijk en gratis te sporten.
  • We verkennen de mogelijkheden om de behoefte aan extra sportruimte te koppelen aan het parochiekerkenbeleid, zodat deze locaties optimaal benut worden voor sportieve activiteiten.
  • We ontwikkelen een performant systeem voor verenigingen om sportinfrastructuur eenvoudig te kunnen reserveren.

We geven aan zwemmen bijzondere aandacht

  • Omdat op veel scholen het aantal zwemlessen daalt, zien ouders zich genoodzaakt hun kinderen voor privélessen of bij zwemclubs in te schrijven om de basis te leren. Er is een schrijnend plaatsentekort in zwemscholen. Wachtlijsten lopen soms op tot een jaar, en vooral kansarme kinderen blijven in de kou staan. We werken samen met de Vlaamse Zwemfederatie een actieplan uit om het aantal aangeboden uur zwemles in onze stad uit te breiden zodat er plek is voor ieder kind.
  • In het centrum voorzien we de ruimte voor een nieuw binnenzwembad. Hiervoor is de locatie van de oude gevangenis in de Begijnenstraat uitermate geschikt: centraal, goed bereikbaar, omringd door vele scholen, ...
  • We willen meer redders voor onze binnen- en buitenzwembaden en zetten hiervoor samen met de bevoegde instanties een opleidings- en verloningsplan op.
  • We breiden de bestaande openingsuren van onze zwembaden gevoelig uit, ook naar momenteel onconventionele uren zoals zondagavond.
  • Momenteel wordt er als experiment gezwommen in het dok aan het MAS. We bekijken de mogelijkheden om zwemmen in open water op meer plekken permanent mogelijk te maken in onze stad.
  • ‘t Stad telt een aantal fonteinen waar momenteel al informeel in wordt gezwommen en gespeeld. We willen op deze plekken officieel laagdrempelige waterrecreatie toelaten.

We maken sport toegankelijk voor iedere Antwerpenaar

  • Naast de mogelijkheid voor gratis buitensport, zetten we de poorten van de sportruimtes en buitenterreinen van Antwerpse scholen open voor alle Antwerpenaren. Elke nieuwe sporthal loopt snel vol met onze sportieve burgers, daarom moeten we goede sportvoorzieningen efficiënt met elkaar delen.
  • Voor kinderen van ouders die het financieel moeilijk hebben, verlagen we het lidgeld van één sportclub per kind naar keuze tot één euro, om de sportdeelname voor iedereen toegankelijk te maken. We bekijken of we dit kunnen koppelen aan de A-kaart.
  • We breiden de werking, en zeker de naschoolse sportactiviteiten, van Jespo uit, ook voor jonge kleuters.
  • We ondersteunen jeugdploegen in de begeleiding van jonge sporters met hun schoolwerk.
  • We sporen scholen aan om in schoolverband deel te nemen aan grote sportevenementen die georganiseerd worden in onze stad, zodat alle kinderen de mogelijkheid krijgen om via school hieraan deel te nemen.
  • Nieuwkomers wijzen we de weg naar sport als middel voor een snelle, sterke integratie.
  • We bieden een duidelijk overzicht van het brede aanbod van onze 900 sportclubs en -partners in onze stad. Hiervoor maken we een webpagina waar je informatie over alle clubs, hun locatie, doelgroep en werking kan vinden.
  • We zetten meer in op urban en populaire sporten met gerichte ondersteuning voor verenigingen, aandacht voor laagdrempelige infrastructuur en een street sports & urban culture festival zoals Asfalt in Gent.

 

Gerelateerde standpunten