Jong zijn in ’t Stad

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

We bieden voldoende vrije ruimte voor ontmoeting tussen jongeren

  • Deel uitmaken van een jeugdvereniging is voor vele jongeren een cruciaal aspect van het sociaal leven en biedt de ideale gelegenheid voor ontmoeting tussen jongeren van verschillende achtergronden. We bevorderen deze ontmoetingsplekken voor sociale integratie en gemeenschapsvorming.
  • We voorzien voldoende financiële middelen voor jeugdverenigingen en zorgen voor een correcte indexering volgens de inflatie. Zo zorgen we ervoor dat verenigingen door stijgende kosten niet op hun werking moeten inboeten.
  • Mentaal welzijn bij jongeren krijgt momenteel veel aandacht. We voorzien middelen voor het aantrekken van psychologisch onderlegde vertrouwenspersonen bij jeugdwerkingen, en voor het aanvragen van ondersteuning van peergroups voor mentaal welzijn bij jongeren.
  • Jongeren uit een sociaal moeilijke situatie hebben vaak niet de mogelijkheid om deel te nemen aan groepsactiviteiten. Openbare infrastructuur is voor veel jongeren de plek om elkaar te ontmoeten. We gaan niet mee in de notie dat een groepje jongeren bij elkaar per definitie overlast veroorzaakt. Jongeren die rondhangen, mogen in ‘t Stad ook hun plek hebben. Banken in parken zijn er niet enkel voor onze senioren, maar ook voor jongeren die gezellig samen komen.
  • Jongeren mogen jong zijn in een stad. We zijn geen voorstander van wegpestmaatregelen zoals het aanbrengen van obstakels om op openbaar domein te kunnen skaten. In een gezonde stad komen jongeren buiten. Elke drempel die dit belemmert is een drempel te veel.

We investeren in toegankelijke en kwalitatieve infrastructuur voor jeugdverenigingen

  • Jeugdlokalen zijn vaak verouderd en hebben dringende investeringen nodig op het gebied van renovatie en isolatie. De administratieve en financiële lasten die hiermee gepaard gaan, zijn vaak te zwaar voor jeugdverenigingen en hun vrijwilligers. We stellen een Lokalenplan op; we brengen in kaart welke lokalen er waar zijn, in welke toestand ze zich bevinden en in welke wijken en districten er een gebrek is aan lokalen. Dit masterplan infrastructuur voor jeugdverenigingen is ons vertrekpunt om de jeugdlokalen in ’t Stad structureel te verbeteren. Waar mogelijk renoveren, waar nodig bouwen. Dit wordt op basis van noden en in samenspraak met lokale verenigingen bepaald. We kijken naar de Vlaamse overheid voor subsidies om dit mee te ondersteunen.
  • Het waarborgen van veiligheid en hygiëne in de infrastructuur van jeugdverenigingen blijft een belangrijk aandachtspunt. Gebouwbeheer is geen vanzelfsprekende taak voor jeugdverenigingen, we ondersteunen hen daar waar nodig om de veiligheid in lokalen te garanderen.

Gerelateerde standpunten