Participatie & verenigingen

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

De politiek heeft verantwoording af te leggen, een compromis bouwen en een knoop doorhakken is op het einde van de rit haar verantwoordelijkheid. Maar dat kan, mag, moet hand in hand gaan met verenigingen en Antwerpenaren. Het primaat van de politiek is geen excuus om je te verstoppen als het aankomt op samenwerken. Co-creatie mag ook verder gaan dan enkel concrete problemen oplossen. Burgers die zich engageren in verenigingen moeten zonder uitzondering worden aangemoedigd en ondersteund.

We zetten in op een bloeiend verenigingsleven

  • We voorzien voldoende middelen voor socioculturele organisaties en indexeren deze jaarlijks.
  • We geloven in wat mensen kunnen, en ondersteunen vooral dat de Antwerpenaar zich voor allerhande doelen en motivaties verenigt. Zowel het klassieke middenveld als nieuwe organisaties met een maatschappelijk doel willen we ten volle steunen.
  • We maken een landschapstekening om te bekijken welke verenigingen er momenteel zijn, en vooral welke er niet zijn. We openen hiervoor specifiek oproepen om mensen te stimuleren een werking op te zetten.
  • We willen inzetten op een lastenverlaging voor verenigingen, en monitoren op basis van een service design traject de kwaliteit van de huidige customer journey in de contacten met de stad.
  • We werken samen met de sector aan een open en transparant reglement voor project- en meerjarige subsidies voor verenigingen. We zetten in op heldere afspraken qua dossiers, criteria en termijnen, en werken met een onafhankelijke jury voor de beoordelingen. De politiek mengt zich niet in de beslissingen. We spiegelen ons zo aan de goede praktijken van het bovenlokale en Vlaamse beleid.  We willen een gezond landschap dat in- en uitstroom mogelijk maakt.
  • We bekijken de verhouding tussen een projectsubsidie die zorgt voor impulsen en innovatie, en structurele subsidies die een duurzame continuïteit kunnen waarborgen. De baten moeten opwegen in verhouding met de hoeveelheid werk. Structurele werkingen moeten kunnen doorstromen naar structurele subsidies.

We voorzien voldoende infrastructuur voor verenigingen

  • We maken een masterplan infrastructuur voor verenigingen. In dit plan brengen we de huidige infrastructurele toestand van lokalen in kaart, en gaan we op zoek naar nieuwe locaties en opportuniteiten in ons stedelijke weefsel. Heel wat van onze verenigingen vinden geen dak boven het hoofd, of zitten in compleet verouderde infrastructuur. Dit is niet wat we in een moderne en bruisende stad willen zien.
  • We pleiten voor een verspreiding van infrastructuur in alle wijken van de stad, zodat elke buurt zijn verenigingsleven kan ontwikkelen.
  • We willen meer laagdrempelige locaties die te huren zijn door burgers voor familiefeesten of bijeenkomsten (bijv. de voormalige werking in zaal Thonetje). Niet iedereen heeft de middelen om catering en locaties op de private markt te zoeken. We willen een stad waar elke bewoner de mogelijkheid heeft om samen te komen.
  • Alle erkende stedelijke verenigingen kunnen goedkoop gebruik maken van de gemeentelijke infrastructuur, lokalen, sporthallen en vergaderruimtes. We stellen kosteloos binnenruimtes ter beschikking in wijken om ook in natte en koude periodes buurtactiviteiten mogelijk te maken. Levendige buurten zijn van onschatbare waarde in onze stad.
  • We bouwen de buurtsecretariaten en de buurtcoaches verder uit. Zij moeten initiatieven in de wijken verder met elkaar verbinden, kunnen verenigingen met elkaar in contact brengen, … De buurtsecretariaten zorgen ervoor dat er gratis en goed ingerichte ruimtes beschikbaar zijn voor buurten en verenigingen om in samen te komen.

We beklemtonen het belang van co-creatie. De samenleving wordt gemaakt door mensen onderling, niet door overheden op zichzelf

  • Bij de aanleg van straten, pleinen en parken zetten we in op échte participatie, waarbij we vertrouwen op de kracht en creativiteit van burgers en verenigingen om hun omgeving zelf vorm te geven. We betrekken omwonenden en verenigingen vanaf het begin als evenwaardige partners. Zo kunnen we de kennis en kunde van omwonenden volop benutten tijdens het volledige ontwerpproces. De stad treedt hierbij vooral op als facilitator: we ondersteunen, geven ruimte en bieden de nodige middelen, maar laten de gemeenschap zelf de invulling van deze stedelijke commons bepalen, zodat ze echt beheerd en gebruikt worden door de mensen zelf.
  • We betrekken, naast de adviesraden en de jeugdraad, ook jongeren actief bij het ontwerpproces van de herinrichting van straten, pleinen en parken. Zo kunnen ze ook hun deel van de koek opeisen. Daarnaast laten we, in samenwerking met scholen, hen mee speel- en sporttuigen bouwen. Zo verhogen we hun eigenaarschap en betrokkenheid bij hun buurt.

Gerelateerde standpunten