Antwerpen, een diverse Stad

Gepubliceerd

Deel dit standpunt

We willen een stad zijn waar mensen hun weg vinden

  • Antwerpen moet meer doen om nieuwkomers te oriënteren in de structuren en organisaties van de stad. We bieden versterkte inburgeringstrajecten aan. Atlas is daarbij onze partner in inburgering van nieuwkomers. We versterken de werking met meer personeelsuren en een brede waaier aan tolken. Daarnaast leggen we actiever linken tussen Atlas en het bedrijfsleven voor een vlotte overstap van het inburgeringstraject naar de werkvloer.
  • We ijveren bij de Vlaamse Overheid voor het verdubbelen van het aantal lesuren ‘Nederlands tweede taal’. Wie Nederlands leert, zal zo langer op de schoolbanken zitten en zijn kennis van onze taal verscherpen. Kennis van het Nederlands blijft essentieel voor een volwaardige deelname aan onze samenleving. 
  • We gaan voor meer maatwerk bij inburgeringstrajecten. Zo werken we inburgeringsprojecten uit met ‘on-the-job’-training, waarbij we inzetten op een combinatie van werkplekleren op onder meer bouwwerven. Hierbij leert de nieuwkomer Nederlands terwijl hij zich ook technisch bijschoolt.  
  • Echte integratie vindt plaats in de samenleving zelf: op het werk, in de buurt, op school, in het ruime verenigingsleven. Nieuwkomers wijzen we de weg naar onze cultuur verenigingen als middel voor een snelle, sterke integratie.
  • We stimuleren nieuwe inwoners om zich te registreren voor de verkiezingen en actief deel te nemen aan onze democratie.  

We bouwen actief aan een toegankelijke stad

  • Waar nodig en mogelijk communiceren we niet alleen in het Nederlands. Met name Tijdens het inburgeringstraject, is het de plicht en zorg van de Stad om de burgers in alles te kunnen bijstaan. Tolken kunnen het werk van ambtenaren vergemakkelijken en ervoor zorgen dat burgers de hulp verkrijgen die ze nodig hebben. Dit doet niet af aan het belang om Nederlands onder de knie te krijgen.
  • Het culturele aanbod in de stad moet zoveel mogelijk verschillende doelgroepen bereiken. We willen dat mensen deelnemen aan de samenleving. Het kan verrijkend werken voor alle inwoners om een voldoende verscheiden aanbod te kunnen ontdekken. 
  • We eisen te allen tijde de neutraliteit en professionaliteit van onze dienstverlening. Iedereen verdient een correcte en gelijke behandeling aan het loket. Maar neutrale dienstverlening gaat niet over hoe iemand er uitziet, neutrale dienstverlening gaat over het correct en gelijkwaardig behandelen van burgers. Een kruisje, tulband of hoofddoek verhindert neutrale dienstverlening niet. Iedereen mag zijn wie hij, zij of hun is.

We tolereren discriminatie en racisme nooit

  • Discriminatie tolereren we niet op het werk, in het onderwijs, op de woonmarkt, nergens. De Stad Antwerpen moet mee voortrekker zijn om praktijktesten uit te voeren zodat mensen geen hinder ondervinden in hun zoektocht naar werk, zoals recent wettelijk werd mogelijk gemaakt.
  • We voeren tevens zelf praktijktesten uit om discriminatie te voorkomen op de woningmarkt.
  • Met stedelijke informatiecampagnes willen we slachtoffers van discriminatie informeren over hun rechten en sensibiliseren om racisme te melden via een stedelijk meldpunt.
  • Aan de gemeentelijke subsidiereglementen en –overeenkomsten wordt een anti-discriminatiecharter toegevoegd, waarbij ook aandacht gaat naar holebi- en transfobie.

We vergeten niet dat geloof en belangrijke rol kan spelen in het leven

  • Voor zij die geloven neemt godsdienst een belangrijke plek in het leven in. We voeren een stedelijk gebedsruimtebeleid met aandacht voor veilige synagogen, parochiekerken en ruimte voor erkende moskeeën in de stad.
  • We ijveren voor een maximale erkenning van kerkgemeenschappen, synagogen en moskeeën, waardoor we elke gemeenschap de ondersteuning kunnen bieden waar ze recht op hebben. Daarom organiseren we geregeld overleg tussen vertegenwoordigers van de verschillende religieuze gemeenschappen en de stedelijke overheid.
  • Vele geloofsgemeenschappen groeien en bloeien, andere krimpen. We bouwen met dit stedelijk beleid een kader uit om religieuze gebouwen van geloofsgemeenschappen een optimale plek te geven in de stad, met inspraak van de gemeenschappen zelf. 
  • We hebben respect voor de feestdagen van alle gemeenschappen en zetten publieke feestelijkheden waar mogelijk in de kijker via de communicatiekanalen van ‘t Stad.

We zetten in op een feestelijke inhuldiging van nieuwe burgers

  • Wie de Belgische nationaliteit krijgt, ontvangt nu een anoniem papier in de brievenbus. Dit is echter een belangrijk moment in het leven van de nieuwkomer en zijn Antwerpse omgeving. Dat mag gevierd worden met een publiek en plechtig moment. We omarmen nieuwe volwaardige burgers en wijzen hen tegelijk op hun rechten en plichten.

Gerelateerde standpunten