Amendementen

Uitbreiding Vélo netwerk

Antwerpenaren verdienen respect en gelijke behandeling. Sinds 2011 kunnen Antwerpenaren gebruik maken van het deelfietsensysteem “Vélo”. Aanvankelijk enkel in het centrum, maar sinds jaar en dag ook in de districten. Het district Ekeren zit al jaren te wachten op een aansluiting op dit deelfietsensysteem. Met de verbeterde fietsbaarheid langs de Noorderlaan is het stadscentrum niet meer zo slecht bereikbaar als het ooit was, en ook de last mile verbinding naar de P&R Luchtbal zou een schot in de roos zijn voor de inwoners van Ekeren. Ook de studenten van de buitencampussen van de Universiteit Antwerpen vragen al jaren voor een betere aansluiting op het vélonetwerk, de bereikbaarheid tussen de verschillende campussen is uitermate ondermaats. Die kans moet hen gegeven worden.

Daarom leggen we volgend amendement voor: We zetten verder in op deelmobiliteit als vaste waarde in het mobiliteitslandschap. Allemaal voor duurzame mobiliteitsoplossingen, allemaal Antwerpenaar. Daarvoor breiden ons Antwerps deelfietsensysteem verder uit naar het district Ekeren en naar missing links zoals de buitencampussen van de universiteit Antwerpen in Wilrijk.

 

Sterrenregister

Voor ouders van een stilgeboren baby is het vaak ontzettend belangrijk om op een of andere manier een aangifte te kunnen doen van hun baby bij de burgerlijke stand van hun stad of gemeente. Gezien er vrij complexe wetgeving is over de erkenning en inschrijving van een stilgeboren kindje, is dat jammer genoeg niet altijd mogelijk. Het Berrefonds, nota bene gevestigd in Antwerpen, biedt met het sterrenregister hierop een antwoord. Het sterrenregister is er voor alle sterrenkindjes, ongeacht zwangerschapsduur.

Vandaag hebben naar schatting 196 lokale besturen een sterrenregister, waarmee ouders een stilgeboren kindje symbolisch kunnen laten erkennen en inschrijven. Als grootste stad van Vlaanderen, is het onbegrijpelijk dat Antwerpen ontbreekt. De Vlaams regering vraagt de overige lokale besturen op om ook werk te maken van een sterrenregister. Zo kan ook Antwerpen troost en erkenning bieden aan gezinnen die een kindje verloren.

Daarom leggen we volgend amendement voor: Antwerpen is een warme stad. We dragen zorg voor Antwerpenaren en laten niemand los. Om ouders van stilgeboren kinderen troost en erkenning te bieden, legt de stad Antwerpen een sterrenregister aan.

 

Talenten alle kansen geven

24% van de Antwerpse jongeren verlaat de schoolbanken zonder diploma. Dit is een dramatisch cijfer. We moeten alle Antwerpse jongeren helpen om hun talenten te ontplooien. Het is zelfs niet nodig om hier als stad het warm water uit te vinden. Het Antwerpse  Talentcenter is wat ons betreft een schoolvoorbeeld van praktijkgerichte oplossingen. De verschillende partners van het onderwijsveld, overheid en werkgevers moeten hier de handen in elkaar slaan om dit verder uit te bouwen. De stad moet wel meer gerichte ondersteuning bieden voor jongeren voor wie studeren niet evident is in hun thuissituatie. Hiertoe heeft Antwerpen Huis Archimedes en Huis Sofia in het leven geroepen, waar de wachtlijsten jammer genoeg steeds langer worden.

Daarom leggen we volgend amendement voor: Antwerpen is een stad van kansen en heeft alle talent nodig. We zetten in op maximale ontwikkelingskansen van elk kind in Antwerpen. We betrekken hiervoor het Antwerpse bedrijfsleven om de kloof tussen onderwijs en de arbeidsmarkt te verkleinen. Hiervoor gaat het stedelijk onderwijs een partnerschap aan met het Talentcenter. Om jongeren in een moeilijke thuissituatie alle kansen geven om hun talent te ontwikkelen, wordt de capaciteit van Huis Sofia en Huis Archimedes verhoogd.

 

Levensbeschouwelijke feesten

Antwerpen is één van de meest diverse steden ter wereld. Onze identiteit moeten we trots uitdragen, delen en versterken. Onze Antwerpse identiteit versterken doen we door aandacht te hebben voor de gemeenschappen die onze stad rijk is. We vieren onze Kersttraditie op onze gezellige Kerstmarkt, een Kerststal in een districtshuis mag geen taboe zijn, maar zo ook hebben we aandacht voor de feesten van de gemeenschappen die onze stad rijk is. Elkaar leren kennen en respecteren betekent ook elkaars feesten eerbiedigen. Of het nu het Chinees Nieuwjaar is, Chanoeka of het Suikerfeest. Laat ons samen elkaars tradities feestelijk vieren, en laat onze stad hier een trekkersrol in spelen. Bijvoorbeeld door feesten op te nemen in de stedelijke contentkalender.

Daarom leggen we volgend amendement voor: we versterken, stimuleren en dragen onze identiteit uit door verbindende culturele evenementen. We betrekken daarbij alle Antwerpenaren, onze stad is een warme thuis. Hiertoe hebben we structureel aandacht voor de feesten van de geloofsgemeenschappen die Antwerpen rijk is. De stad Antwerpen speelt hier een voortrekkersrol in het opnemen van feestelijkheden in haar communicatiekanalen.

 

Districtsloketten

Onze loketten moeten terug afgestemd worden op de behoeften van de Antwerpenaar. Dat wil zeggen terug open inloopmomenten en niet alles digitaal. Dat vinden wij niet alleen, ook Vooruit had zo een passage in zijn programma: “De loketwerking is digitaal voor wie het kan, fysiek voor wie het moet. We verkleinen de kloof tussen overheid en burger door in te zetten op nabije en toegankelijke dienstverlening. We willen goede toegankelijke dienstverlening aan de telefoon, de loketten, informatieavonden, wijkvergaderingen en andere laagdrempelige formules.”

Daarom leggen we volgend amendement voor: De stad en haar districten zijn evenwaardige partners die respectvol met elkaar omgaan. De burger kan op werkdagen binnen de reguliere werkuren terecht bij de loketten in het eigen district. De burger kan buiten de regulieren werkuren terecht bij de regioloketten die twee avonden per week en iedere zaterdagmorgen open zijn.

 

Lichtplan

In het bestuursakkoord wordt enkel melding gemaakt van de verdere uitrol van het lichtplan om monumentale Antwerpse gebouwen verder of beter te verlichten. Maar het lichtplan waar de burger echt van wakker ligt, is de veiligheid op straat ‘s nachts waar de straatverlichting gedoofd is. De energiefactuur is inmiddels drastisch gedaald, de verledding van de straatverlichting zou een versnelling hoger kunnen om alles ook duurzamer te maken, maar zorg vooral terug voor veiligheid in onze straten. De Verlichting preken terwijl je mensen in het duister zet, is een cynisch samenspel. Beste meneer de burgemeester, ooit riep u “zet die ploat af”. De bevolking roept nu, “doet da licht aan”.

Daarom leggen we volgend amendement voor: Antwerpen is onze veilige haven. Alle Antwerpenaren moeten zich hier veilig en geborgen thuis voelen. Dat begint in onze wijken. Daarom wordt in de wijken waar de straatverlichting ‘s nachts tussen 1u en 5u wordt gedoofd, het licht ‘s nachts terug aangestoken. Om de duurzaamheid te bewaken, wordt de Antw