We zetten in op initiatieven om het aantal huisartsen en wijkgezondheidscentra in de stad te verhogen
- Huisartsen spelen een cruciale rol in het kennen en opvolgen van hun patiënten. Ze kunnen gericht doorverwijzen en bouwen een vertrouwensband met hun patiënten op. Nieuwe groepsprakijken in gebieden met een tekort aan huisartsen krijgen daarom voorrang bij stedelijke ontwikkelingen.
- Goede zorg is zorg op maat. In wijken met hogere zorgbehoeften breiden we het aanbod van wijkgezondheidscentra uit. Hier werken huisartsen samen met maatschappelijke werkers, kinesisten en andere zorgverleners om zorg op maat te bieden.
We investeren in psychosociale ondersteuning voor jongeren
- Jongeren staan onder druk door zowel maatschappelijke als geopolitieke en persoonlijke uitdagingen. Klimaatverandering, oorlog, online pestgedrag, prestatiedruk, de nasleep van de coronapandemie of moeilijke thuissituaties vragen een enorme veerkracht van onze jongeren. Om hen beter te ondersteunen, investeren we sterk in weerbaarheid en proactieve psychosociale hulpverlening. We bieden jongeren en kinderen een breed aanbod van psycho-educatie aan, zowel op fysieke locaties als online.
- We voorzien ook middelen voor het aantrekken van psychologisch onderlegde vertrouwenspersonen bij jeugdwerkingen, en voor het aanvragen van ondersteuning van peergroups voor mentaal welzijn bij jongeren.
We moedigen levensloopbestendige woonvormen aan
- We stimuleren de ontwikkeling van levensloopbestendige gebouwen, zodat bewoners langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. We blijven investeren in woonadvies voor mindermobiele inwoners en behouden premies voor woningaanpassingen. Via de woonkantoren bieden we ondersteuning bij het vinden van geschikte aannemers.
- We kijken naar de Vlaamse overheid om een decretaal kader te voorzien voor kleinschalige co-housingprojecten. Deze moeten kunnen uitgroeien tot betaalbare zorgplaatsen die persoonlijke zorg bieden aan een beperkte groep inwoners. Deze kleinere zorginstellingen, die qua sfeer aansluiten bij de vroegere woonkamer, leveren maatwerk in zorg, terwijl de medische kosten vergelijkbaar blijven met die van grotere instellingen.
We ondersteunen en waarderen iedereen die zorgt draagt
- We breiden de mantelzorgpremie uit naar elk district van Antwerpen. Elke mantelzorger verdient gelijke financiële waardering, ongeacht hun locatie in de stad. We zorgen ervoor dat iedereen die zorgt en verzorgt dezelfde premie eenvoudig kan aanvragen.
- We maken het concept van de stickers voor zorgparking bekender onder de Antwerpenaren. Al bijna 1200 Antwerpenaren plakten een zorgparkingsticker op hun garagepoort of oprit om plek te bieden aan zorgverleners. Dankzij deze sticker besparen zorgverleners veel kostbare tijd met het zoeken naar een parkeerplaats, tijd die ze nuttiger kunnen spenderen bij mensen die zorg nodig hebben. We brengen dit initiatief nog beter onder de aandacht om de zorg samen nog efficiënter te maken.
- Onze eerstehulpverleners doen elke dag hun uiterste best om zo snel mogelijk hulp te verlenen waar nodig. Brandweerwagens, ambulances en politiewagens zouden zich nooit mogen vastrijden in het verkeer ten gevolge van de spits of wegenwerken. We maken er een absolute prioriteit van om aanrijroutes beter in kaart te brengen en de bereikbaarheid van ziekenhuizen, kazernes en politiekantoren te garanderen.
We hebben aandacht voor de eerstelijnszones
- Eerstelijnszones zorgen ervoor dat zorg en ondersteuning dicht bij de mensen worden georganiseerd. Ze bundelen krachten van lokale actoren zoals huisartsen, verpleegkundigen, maatschappelijk werkers, psychologen en andere zorgverleners, waardoor de zorg toegankelijker en beter afgestemd is op de specifieke noden van de lokale bevolking. We pleiten bij Vlaanderen voor de verdere uitbouw van en investeringen in de eerstelijnszones.
- De Vlaamse overheid erkent en subsidieert de bestaande zorgraden als aansturende organen van eerstelijnszones. Lokaal willen we belemmeringen wegwerken die ervoor zorgen dat lokale vertegenwoordigers niet aanwezig kunnen zijn bij de besprekingen. We bespreken met de sector hoe we de lokale kringen van de verschillende eerstelijnszorgverstrekkers daarbij kunnen ondersteunen.
We zetten in op een gestroomlijnd ziekenhuissysteem in de handen van ‘t Stad
- In juli 2024 vond de fusie plaats tussen Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GasthuisZusters Antwerpen (GZA), waarmee de nieuwe entiteit “Ziekenhuizen Aan De Stroom” (ZAS) werd gevormd. Met 9.000 medewerkers, 1.000 artsen, 14 campussen en 3.300 erkende bedden, is ZAS uitgegroeid tot één van de grootste ziekenhuisgroepen in Europa - iets waar we terecht trots op mogen zijn. Maar er is nog werk aan de winkel. Bij een fusie van dergelijke ziekenhuizen is het onvermijdelijk dat er groeipijnen en kinderziektes aanwezig zijn. Het samenbrengen van verschillende personeelsstatuten, verloningssystemen en werkwijzen brengt uitdagingen met zich mee. We werken op gepaste wijze aan harmonisatie en efficiëntie.
- Als stad is het onze plicht om te waken over de kwaliteit en toegankelijkheid van zorg voor alle Antwerpenaren. De zorgpoot van de stad moet een kerntaak blijven, het zorgbedrijf blijft beheerd door de stad Antwerpen en wordt niet overgeleverd worden aan private partners die winst boven welzijn plaatsen. We verzetten ons dan ook sterk tegen de commercialisering van de zorg.
We breiden de ondersteuning voor personen met een erkende handicap verder uit
- De European Disability Card (EDC) wordt automatisch toegekend aan personen met een erkende handicap. Op vertoon van deze kaart wordt extra ondersteuning voorzien bij deelname aan cultuur-, sport-, en vrijetijdsactiviteiten, zoals gratis toegang voor een begeleider, een gereserveerde toegankelijke plaats of specifieke hulpmiddelen zoals een rolstoel of audiogids. We breiden het aantal stedelijke musea en cultuur- en ontmoetingscentra waar burgers kunnen rekenen op ondersteuning verder uit.